/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Picturi 3D pe străzile orașului. Inna Jeleascova a bucurat ochii chișinăuienilor cu o lucrare stradală impresionantă

missing
02 noiembrie 2018, ora 19:00

Pictura, semnată de pictorița Inna Jeleascova, a apărut pe strada Pan Halippa. Artista cunoscută mai mult ca Izzy Izvne spune că să obții permis să creezi ceva similar pe stradă este destul de dificil. De aceea, când identifică o clădire pe care ar putea desena ceva, Ina preferă să se înțeleagă cu administratorul clădirii. În acest caz, norocul i-a surâs. După ce a primit acordul, tânăra s-a echipat cu tot utilajul necesar, vopsea, și a trecut la lucru. Totul i-a luat 5 zile.

Sunt persoana care încearcă singură să găsească permis pentru a desena ceva pe un perete. Am avut situații când, desenând, trecătorii se apropiau de mine și mă certau, chemau poliția, iar unul mi-a smuls și mi-a spart telefonul”, Inna Jeleascova, artist grafiti.

Inna Jeleascova este astăzi cunoscută nu doar în Republica Moldova, dar și peste hotarele ei. În palmares are numeroase concursuri de artă stradală. Totul a început în 2011, odată cu apariția culturii hip-hop. După cinci ani, dorința de a crea mai mult a crescut într-un nou hobby: tânăra s-a îndrăgostit de pictura stradala.

Există o diferență foarte mare între arta stradală și graffiti, chiar dacă una reiese din alta. Graffiti este, în primul rând, arta de a desena caractere, iar pictura stradală este mai mult legată de desene mai vii, mai pitorești”, Inna Jeleascova, artist grafiti.

Ceea ce o deosebește de alți pictori este faptul că nu ilustrează peisaje cu care sunt deja obișnuiți chișinăuienii. Arta sa exprimă starea sufletului.

Oamenii de la noi au sufletul închis. Iubesc culorile aprinse, tot felul de flori, ornamente, ceea ce oamenii au obișnuit deja să vadă”, Inna Jeleascova, artist grafiti.

Chiar și așa, Inna crede că va veni vremea când aceste opere de artă le vor fi și pe placul autorităților, așa cum se întâmplă în străinătate. La ei există zone separate pentru pictorii de stradă.

Dacă în rândul tinerilor sunt mai cunoscută, îmi știu numele, lucrările mele, cei de vârsta a treia mai puțin mă cunosc”, Inna Jeleascova, artist grafiti.

Chiar dacă cunoaște bine toate tehnicile desenului, sunt unele pe care nu le poate face de una singură, iar în ajutor îi sare prietenul ei. Pentru cei care doresc să însușească această artă, Inna organizează master-classuri.

Ultimul master class l-am petrecut cu copii de 10 ani. A fost pentru ei prima lecție de graffiti. Copiii au venit chiar cu părinții și le-a plăcut foarte mult. Au primit de la ei multă energie și emoții pozitive”, Inna Jeleascova, artist grafiti.

Recent, Inna s-a întors de la București, unde a ocupat locul I la un concurs local de artă stradală. Înainte de aceasta, a realizat un proiect de amploare în Emiratele Arabe Unite și a participat la un festival în Germania. Tânăra artistă este, deocamdată, singura moldoveancă, lucrările căreia au fost incluse în cartea „100 de artiști graffiti din Europa”.

Reporter: Victoria Țariova
Imagini: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram