/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Cel mai mare supercomputer din lume a fost pus în funcţiune. Va imita creierul uman

missing
03 noiembrie 2018, ora 19:45

Denumit maşinăria SpiNNaker, poate pune în funcţiune mai mulţi neuroni, în timp real decât orice altă maşinărie de pe Pământ. Conform Mail Online, supercomputerul va ajuta cercetătorii să înţeleagă mai bine impactul bolilor neurologice, precum Parkinsonul, asupra creierului, scrie descopera.ro.

Cercetătorii Universităţii din Manchester au petrecut peste 10 ani pentru construirea lui SpiNNaker. Fiecare din cipurile computerului are 100 de milioane de părţi mobile ce sunt proiectate pentru a imita neuronii din creierul uman. „SpiNNaker gândeşte total diferit faţă de computerele convenţionale. Am realizat o maşinărie ce funcţionează mai mult ca un creier. Obiectivul final al proiectului este de amplasare a unui milion de nuclee în acelaşi computer. În prezent am obţinut acest lucru impresionant”, a declarat Steve Furber, principalul cercetător din cadrul proiectului.

Unul dintre principalele scopuri ale computerului este să-i ajute pe neurologi să înţeleagă mai bine creierul uman. Acest lucru va fi obţinut prin punerea în funcţiune a unui număr extrem de mare de simulări în acelaşi timp, în zone izolate ale reţelei neuronale.

Acest lucru include 80.000 de modele neuronale pentru un segment din cortex. De asemenea va simula şi zona creierului numită Basal Ganglia, zona afectată de Parkinson.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram