Aproximativ treizeci de persoane şi-au pierdut viaţa în ultima săptămână în Italia din furtunilor, tornadelor, inundaţiilor, alunecărilor de teren şi vânturilor violente, notează DPA.

Apărarea Civilă din Italia a indicat că şaptesprezece persoane au murit în urma fenomenelor meteorologice din ultima perioadă, cifra excluzând decesele din Sicilia, precizează Reuters. Scafandrii angrenaţi în operaţiunile de salvare din Sicilia au descoperit nouă cadavre într-o casă inundată, au anunţat duminică dimineaţă autorităţile locale pe Twitter, după ploile puternice din regiune. În total, cel puţin 12 persoane şi-au pierdut viaţa în Sicilia în urma valului de vreme nefavorabilă, notează Agerpres.

Vânturile violente şi ploile abundente care au afectat această săptămână Italia au distrus de asemenea zeci de hectare de pădure, în special în nordul ţării, au anunţat vineri autorităţile italiene. Regiunea Veneto din nord-estul Italiei a fost deosebit de afectată, unde sute de copaci au fost dezrădăcinaţi pe versanţii munţilor Dolomiţi, în urma vânturilor extrem de puternice de joi. Guvernatorul a declarat sâmbătă că pagubele în urma furtunilor din regiune ar fi de cel puţin un miliard de euro.

Veneţia s-a confruntat luni cu una dintre cele mai ample creşteri ale nivelului apei din istoria sa recentă, iar rafalele de vânt au atins viteze de 180 de kilometri pe oră.

Protecţia Civilă italiană a declarat că acest val de vreme nefavorabilă reprezintă „una dintre cele mai complexe situaţii meteorologice din ultimii 60 de ani”.