Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, a declarat cu ocazia Zilei Internaționale pentru abolirea impunității în cazul crimelor împotriva jurnaliștilor, că un sistem juridic solid trebuie să protejeze instituțiile de presă și jurnaliștii din întreaga lume. În același context, Mogherini face referire la cazurile răsunătoare de asasinare a jurnaliștilor în UE și nu numai.

„Asasinarea în UE a jurnaliștilor de investigație Daphne Caruana Galizia și Jan Kuciak demonstrează că nicio regiune din lume nu este imună la acest fenomen. Aceste crime abominabile trebuie investigate în profunzime și aduse în fața justiției, la fel ca în cazul uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashhoggi în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Am solicitat și ne așteptăm ca Arabia Saudită să coopereze la desfășurarea unei investigații riguroase, credibile și transparente și insistăm asupra necesității de se clarifica circumstanțele decesului său și de a fi trase la răspundere pe deplin toate persoanele responsabile de acest deces”, a spus Mogherini, citată de Ziarul de Gardă.

Totodată, Înaltul reprezentant UE a menționat că în multe țări există o tendință îngrijorătoare de a eroda și de a restrânge spațiul de existență al jurnalismului liber, adesea punându-se sub semnul întrebării, fără a se face nicio distincție, credibilitatea mass-mediei în general, în scopul discreditării și destabilizării activității acesteia.