Alina Russu, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), spune că nu vede riscuri de blocaj financiar al partidelor politice și îndeamnă formațiunile politice să utilizeze în luna decembrie resursele financiare acumulate anterior.

„Codul Electoral permite partidelor politice utilizarea de mijloace financiare obținute din donații făcute până la începerea perioadei electorale. Astfel că formațiunile politice vor putea utiliza în ultima lună a anului sursele financiare care au fost acumulate din donații până la data de 1 decembrie”, consideră Alina Russu, citată de IPN.

Amintim că, acum o săptămână, conducerea Partidului Acțiune și Solidaritate a sesizat opinia publică cu privire la o modificare făcută recent la legislația electorală, care prevede că odată cu începerea perioadei electorale, din 1 decembrie, partidele politice nu vor mai putea primi donații în conturile lor și doar în conturile fondurilor electorale, care vor putea fi create doar după înregistrarea partidelor în cursa electorală. Înregistrarea partidelor începe pe 26 decembrie, iar CEC va avea la dispoziție șapte zile pentru a analiza dosarul formațiunilor politice. Astfel, reprezentanții PAS consideră că există riscul ca partidele politice să fie blocate din punct de vedere financiar, circa o lună de zile.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!