Președintele Igor Dodon s-a întors de la Moscova cu promisiuni pentru o parte dintre producătorii agricoli. Șeful statului a declarat că începând cu anul viitor, Rusia va anula taxele vamale pentru unele categorii de mărfuri, fiind vorba de fructe, legume, conserve și produse de vinificație. Înțelegerea este valabilă doar jumătate de an, recunoaște Dodon și dă de înțeles că va fi prelungită doar dacă se va schimba Guvernul. Iar de ea se vor bucura doar producătorii acreditați de „Rosselhoznadzor”.

La rugămintea mea președintele Federației Ruse a acceptat ca pentru aceste cinci categorii de produse începând cu 1 ianuaire 2019 vor fi anulate taxele vamale la import. Fructe, legume, conserve, produse de vinificație”, Igor Dodon, președintele R. Moldova.

Dodon însă a negociat doar pentru șase luni.

Suntem siguri că la expirarea acestor 6 luni în Republica Moldova va fi alt Guvern care va duce negocieri cu Federația Rusă și va lua decizii. La întrebarea noastră dacă vor reveni sau nu taxele, eu cred că vor reveni. Eu cred că dacă rămâne această guvernare dacă nu se schimba situația din Republica Moldova taxele a ar putea să revină”, Igor Dodon, președintele R. Moldova.

Cu toate acestea anularea taxelor nu vor fi de folos pentru toți producătorii din țară, ci doar pentru cei care au fost sau vor fi aprobați de „Rosselhoznadzor”.

Experții „Roselhoznadzor” și „Rospodrepnadzor” vin în Republica Moldova, inspectează aceste întreprinderi și le dau acces pe piața Federației Ruse. Sunt câteva sute de agenți economici care au dreptul să exporte în Federația Rusă”, Igor Dodon, președintele R. Moldova.

Pe de altă parte, directorul asociației Moldova Fruct spune că mai bine ar fi dacă Federația Rusă și-ar deschide porțile pentru toți agricultorii.

Noi așteptăm ca odată cu asta să elimine și listele asta. Până la urmă listele astea intervin în piața *** nu se admit toți producătorii, dar anumiți. Noi așteptăm să ridice restricțiile și la tranzitarea fructelor pe teritoriul Ucrainei spre țările, de exemplu cum ar fi Kazahstan”, Iurie Fală, director executiv „MoldovaFruct”.

Iar proprietarii de livezi speră că agenților economici le va fi mai ușor să exporte fructele.

Noi avem contracte, avem cui vinde. Pur și simplu nu cumpără că nu poate plăti mai scump agentul economic care procură de la noi. Atunci va fi mai ușor ca agenții economici să ducă producția în Rusia în Belarus”, Tudor Popovici, director adj. Livada din Ungheni Popovici.

Federația Rusă a introdus embargo asupra produselor vinicole moldovenești în anul 2013. Iar un an mai târziu, autoritățile de la Moscova au introdus taxele vamale pentru zeci de produse din Republica Moldova, în mare parte fructe, legume și alte mărfuri nealimentare.