/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ „Pomană electorală”, marca Dodon. Rusia va anula taxele vamale pentru câteva tipuri de produse, însă doar pentru 6 luni și doar pentru anumiți producători

missing
05 noiembrie 2018, ora 18:56

La rugămintea mea președintele Federației Ruse a acceptat ca pentru aceste cinci categorii de produse începând cu 1 ianuaire 2019 vor fi anulate taxele vamale la import. Fructe, legume, conserve, produse de vinificație”, Igor Dodon, președintele R. Moldova.

Dodon însă a negociat doar pentru șase luni.

Suntem siguri că la expirarea acestor 6 luni în Republica Moldova va fi alt Guvern care va duce negocieri cu Federația Rusă și va lua decizii. La întrebarea noastră dacă vor reveni sau nu taxele, eu cred că vor reveni. Eu cred că dacă rămâne această guvernare dacă nu se schimba situația din Republica Moldova taxele a ar putea să revină”, Igor Dodon, președintele R. Moldova.

Cu toate acestea anularea taxelor nu vor fi de folos pentru toți producătorii din țară, ci doar pentru cei care au fost sau vor fi aprobați de „Rosselhoznadzor”.

Experții „Roselhoznadzor” și „Rospodrepnadzor” vin în Republica Moldova, inspectează aceste întreprinderi și le dau acces pe piața Federației Ruse. Sunt câteva sute de agenți economici care au dreptul să exporte în Federația Rusă”, Igor Dodon, președintele R. Moldova.

Pe de altă parte, directorul asociației Moldova Fruct spune că mai bine ar fi dacă Federația Rusă și-ar deschide porțile pentru toți agricultorii.

Noi așteptăm ca odată cu asta să elimine și listele asta. Până la urmă listele astea intervin în piața *** nu se admit toți producătorii, dar anumiți. Noi așteptăm să ridice restricțiile și la tranzitarea fructelor pe teritoriul Ucrainei spre țările, de exemplu cum ar fi Kazahstan”, Iurie Fală, director executiv „MoldovaFruct”.

Iar proprietarii de livezi speră că agenților economici le va fi mai ușor să exporte fructele.

Noi avem contracte, avem cui vinde. Pur și simplu nu cumpără că nu poate plăti mai scump agentul economic care procură de la noi. Atunci va fi mai ușor ca agenții economici să ducă producția în Rusia în Belarus”, Tudor Popovici, director adj. Livada din Ungheni Popovici.

Federația Rusă a introdus embargo asupra produselor vinicole moldovenești în anul 2013. Iar un an mai târziu, autoritățile de la Moscova au introdus taxele vamale pentru zeci de produse din Republica Moldova, în mare parte fructe, legume și alte mărfuri nealimentare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram