Belarus a donat Moldovei un autocamion de model MAZ, dodat cu echipamente pentru efectuarea investigațiilor radiologice la plămâni. Tehnica medicală va putea depista tuberculoza sau cancerul la plămâni. Potrivit autorităților, vehiculul va fi transmis Institutului de Ftiziopneumologie “Chiril Draganiuc” din capitală, iar ulterior o echipă de medici se va deplasa prin sate pentru efectuarea consultărilor.

Autocamionul va ajunge în Moldova după ce Parlamentul va accepta proiectul de lege privind scutirea de taxa pe valoarea adăugată, taxa vamală şi de taxa pentru efectuarea procedurilor vamale la importul unității radiologice auto. Proiectul a fost aprobat de Comisia economie, buget și finanțe, care va propune plenului Parlamentului aprobarea acestuia.

Screeningul pulmonar este parte a Programului Naţional de Control şi Profilaxie al tuberculozei pentru anii 2016 – 2020. Instituţia Medico-Sanitară Publică ”Institutul de Ftiziopneumologie “Chiril Draganiuc” este  unitatea medicală responsabilă de combaterea tuberculozei şi altor maladii ftiziopneumologice, precum şi coordonarea realizării Programului Naţional de Control şi Profilaxie al tuberculozei pentru anii 2016-2020, informează serviciul de presă al Legislativului.