În satul Congaz din sudul republicii a fost inaugurat primul complex turistic din Moldova, în stil găgăuz - „Gagauz Sofrasi". Turiștii vor putea să viziteze și să se cazeze în patru case tradiționale țărănești, cu pereți de lut și acoperiș din stuf. Totodată,  aici este un muzeu, o cramă, un restaurant cu terasă în stil național, un mini-hotel și o sală de festivități.

Proiectul a fost realizat cu suportul Uniunii Europene (UE), care a oferit antreprenorilor un grant în valoare de 18.500 de euro, prin programul SARD, implementat de PNUD.

„Turismul este o nișă cu mare potențial, însă neexplorată până acum în regiunea noastră. Cu ajutorul Uniunii Europene am reușit să creăm nu doar un loc perfect de odihnă pentru turiștii locali și cei străini, dar și o atracție turistică inedită pentru UTA Găgăuzia. Vizitatorii pot cunoaște aici tradițiile și istoria ținutului, pot savura din bucate tradiționale găgăuze și cele mai bune vinuri din zonă și chiar pot participa la ateliere gastronomice”, spune proprietara complexului, Ana Statova.

Gintautas Baranauskas, șef adjunct al secției operațiuni din cadrul Delegația UE în Republica Moldova, care a participat la eveniment, a menționat: „Proiectele legate de mediu, energie și infrastructură contribuie la protejarea sănătății și la îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Prin acordarea de sprijin pentru realizarea proiectelor în aceste sectoare, Uniunea Europeană contribuie nu numai la îmbunătățirea condițiilor de trai, ci și la un viitor mai bun pentru generațiile următoare. În plus, Uniunea Europeană acordă asistență pentru dezvoltarea turismului, care nu este o activitate singulară. Este nevoie de eforturi continue ale tuturor părților interesate, de inovare și de gândire nestandardă. Suntem bucuroși să vedem că beneficiarii proiectelor finanțate de UE аmplică astfel de calități în implementarea unor activități de succes”.

În complexult turistic „Gagauz Sofrasi” acivează 14 locuitori ai satului Congaz.

Proiectul este realizat în cadrul programului „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane euro și implementat de PNUD.