/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/INFOGRAFIC/ 33 de migranți din Moldova vor deveni antreprenori. În ce domenii își vor înființa afaceri

missing
07 noiembrie 2018, ora 12:49

Potrivit estimărilor, vor fi create circa 74 de noi locuri de muncă, iar investiţiile cumulative în economia naţională vor constitui 20,1 milioane lei.

Afacerile sunt din diferite domenii: 22 din agricultură (cultivarea cerealelor și viței-de-vie, înființarea plantației de nuci, plantarea pomușoarelor și baciferelor, creșterea animalelor, apicultură și creșterea plantelor medicinale și decorative în spații protejate); opt afaceri, din domeniul prestării serviciilor (servicii de instuire, foto, agrement, prelucrare a terenurilor, construcții și terasament, de transport, reparare și spălare a autovehiculelor și reparația tehnicii de calcul) și trei afaceri, din industrie (producerea articolelor de beton, ciment și ipsos, procesarea miezului de nucă și panificație).

Afacerile vor fi deschise în 16 raioane din Republica Moldova: cinci, în raionul Telenești; câte două, în raioanele Căușeni, Criuleni, Edineți, Florești, Hâncești, Nisporeni, și Râșcani și câte o afacere în raioanele Cimișlia, Fălești, Ialoveni, Orhei, Sângerei, Strășeni și Taraclia. Alți șapte beneficiari ai Programului sunt din municipiul Chișinău.

Din cele 33 afaceri, aprobate pentru susținere financiară nerambursabilă, 11 sunt start–up-uri, iar 22 sunt în faza extinderii. Beneficiarii vor investi remitențele provenite din 13 state: Canada, Elveția, Federația Rusă, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Marea Britanie, Macedonia, Polonia, România și Spania.

15 întreprinderi sunt create sau administrate de lucrătorii migranți, care au revenit de peste hotare, iar 18 întreprinderi de rudele de gradul I ale migranților.

Pe parcursul a zece luni ale anului 2018, au fost aprobate 137 proiecte investiționale în sumă totală de 32,21milioane lei, care vor contribui la investirea în economie a  circa  86,27 milioane lei.

Programul guvernamental “PARE 1+1″ este implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.  Acesta are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor migranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranți şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant. Valoarea grantului este de până la 250 000 de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram