Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, susține că comisia parlamentară care a fost creată pentru a ancheta finanțarea de către Fundația „Open Dialog” a unor partide politice din Republica Moldova este o bâtă împotriva opoziției. Potrivit lui, apar informații că scopul acestei comisii ar fi excluderea din cursa electorală a PAS și PPDA, care se presupune că ar fi fost finanțate de fundație. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Politica Nataliei Morari”.

„Dacă vor fi aplicate așa instrumente, eu cred că de data aceasta reacția lumii civilizate, a partenerilor de dezvoltare va fi foarte dură. Aceste alegeri din start pot să nu fie recunoscute”, spune Alexandru Slusari. Potrivit lui, dacă aceste alegeri nu vor fi recunoscute, orice guvern nu va fi legitim pentru europeni și următorul pas va fi introducerea sancțiunilor personale.

Membrul biroului permanent al Partidului Acțiune și Solidaritate, Virgil Pîslariuc, susține că guvernarea a aruncat asul din mânecă la alegerile din municipiul Chișinău și probabil același lucru se intenționa să se facă la parlamentare pe circumscripții. În opinia lui, nu mai există posibilitatea acestei manevre pentru că orice ar face, se va înrăutăți situația. „Acum, problema noastră este să ne mobilizăm, să ne unificăm, să înțelegem cât de importante sunt aceste alegeri, să venim cu un mesaj unic, să lăsăm orgoliile personale și să venim cu un bloc comun ca să câștigăm aceste alegeri”, a afirmat Virgil Pîslariuc.

Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, este de părere că guvernarea nu va merge la acest pas de a exclude din alegeri pentru că acest lucru ar însemna să ajute opoziția. „Eu cred că aceasta este o campanie de intimidare a opoziției, de descurajare. De aceea, nu trebuie să ne demoralizeze pentru că substanță juridică nu există”, spune Viorel Cibotaru.

Reamintim că a fost creată o comisie parlamentară pentru „elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice”. Primele audieri în cadrul comisiei au avut loc vineri, 2 noiembrie, la care presa nu a avut acces. Într-un comunicat de presă, autoritățile au anunțat că membrii Comisiei au constatat că ar mai exista ONG-uri din străinătate care, potrivit Comisiei, „au desfășurat activități ce ar putea fi neconforme cu legile moldovenești și ar putea reprezenta imixtiune în politica internă a Republicii Moldova, precum și elemente ce țin de finanțări ilegale ale unor organizații politice și ale unor politicieni”.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!