Comisia Electorală Centrală (CEC) întreprinde toate acțiunile necesare creșterii transparenței procesului electoral.Camerele de înregistrare video instalate în secțiile de votare pentru înregistrarea procesului de votare și totalizare a rezultatelor ar fi unul din elementele care ar contribui la realizarea acesteia, se spune într-un comunicat al instituției. CEC mai spune că achiziționarea echipamentelor necesare va fi efectuată din contul bugetului destinat organizării și desfășurării alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Guvernul Republicii Moldova și-a manifestat deschiderea de a susține financiar inițiativa lansată anterior și care urmează a fi reglementată de către CEC. Instalarea aparatelor de supraveghere va îmbunătăți securitatea și corectitudinea procesului de votare și va crește transparența operațiunilor electorale desfășurate în ziua alegerilor în cadrul secțiilor de votare, în acest fel va crește implicit și nivelul de încredere al întregii societăți în procesul electoral”, se spune în același comunicat.

În același timp, reprezentanții CEC afirmă că montarea camerelor video în secțiile de votare nu trebuie să compromită secretul votului. Astfel, instalarea acestora va fi reglementată în așa fel, încât să nu vizeze cabinele de vot, listele electorale ori să afecteze intimitatea alegătorilor și datele lor cu caracter personal. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, iar în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea lor.