Într-o singură săpătmână, în Republica Moldova s-au înregistrat 29 de cazuri de intoxicații cu medicamente. În opt cazuri pacienții sunt copii. 

Potrivit angajaților Serviciului de asistență medicală urgentă, pacienții au vârsta cuprinsă între 2 și 70 de ani.

Specialiștii spun că cel mai frecvent, intoxicațiile cu medicamente apar datorită depășirii dozei recomandate sau a asocierii cu alte medicamente.

„Simptomatologia diferă în funcție de substanțele conținute de preparatul medicamentos. Semnele generale de intoxicație includ slăbiciune generală, cefalee, grețuri, vomă, transpirație excesivă, stare de somnolență.
O conduită preventivă în care toate medicamentele se vor păstra într-un dulap încuiat, la care micuții să nu aibă acces, va reduce la minim incidența cazurilor de intoxicație cu medicamente la copii, dat fiind faptul că acestea se produc de cele mai multe ori în mod accidental”, infomează specialiștii Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).

Medicii îndeamnă să solicitați ajutor imediat ce apar primele simptome: „La sosirea echipajului medical, anunțați despre suspecția de intoxicație, dacă este cunoscut, indicați ce preparate medicamentoase sau alte substanțe ați folosit, în ce cantitate și aproximativ care a fost ora ingestiei, pentru a ajuta medicii să stabilească diagnosticul și să aplice tratamentul corespunzător”, spun angajații CNAMUP.