Localitatea Baimaclia, raionul Cantemir a rămas fără gaz natural. Sătenii spun că de aproape două săptămâni nu pot pregăti mâncarea la aragaz, iar din această cauză grădinița nu funcționează. Un angajat al primăriei ne-a declarat, sub protecția anonimatului, că de vină ar fi furnizorul de gaz care ar fi acumulat datorii mari către Moldova-Gaz. Primarul din localitate a refuzat, deocamdată, să comenteze situația și ne-a recomandat să revenim… mâine.

Un angajat primăriei Baimaclia, care a rugat să-i fie păstrat anonimatul, a spus că problema apare doar în perioada rece a anului. Asta pentru că pe timp de vara, regiunea este asigurată cu gaze din sondele locale, cantitate care este insuficientă atunci când localnici pornesc cazanele.

Noi în perioada rece a anului eram conectați la conducta de gaz de la Moldova Gaz. Din câte ni s-a spus nouă, compania care ne furnizează gazul are mari datorii la Moldova Gaz și anul acesta nu vrea Moldova Gaz să presteze serviciul sau să încheie contract cu furnizorul din motiv că au datorii”, angajat al primăriei

Din această cauză, grădinița din sat și-a sistat activitatea, iar copiii din grupele mici sunt nevoiți să stea acasă. Și la spital situația este complicată.

De săptămâna cealaltă nu-i gaz. Nu avem gaz de fel. Am auzit că la școală cică le face, bucătăresele celea cică le face mâncare la cotlon. Da grădinița nu lucrază. Eu lucrez infirmieră la spital. Grădinița nu lucrează nici la spital nu-i gaz. Am luat plite electrice și ne chinuim, da-i tare rău.

„Oamenii sunt în alertă. Grădinița întoarce copiii deja a doua săptămâna înapoi. Școala încă mai ține că copiii sunt mai mari. Grădinița nu este pregătită pentru trecerea la curent electric și la noi în grădinițe nu mai sunt sobe”, angajat al primăriei

Primarul localității a refuzat să ofere detalii despre situația din localitate. Acesta ne-a spus să revenim în următoarele zile. Am telefonat și la conducerea „Cantemir-Gaz”, filială responsabilă de aprovizionarea regiunii, însă la numerele de telefon afișate pa pagina oficială nu a răspuns nimeni.