/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ ONG-știi cer condiții mai bune pentru urși. Ce spune administrația grădinii zoologice

09 noiembrie 2018, ora 18:25

Activiștii au lansat recent o petiție prin care cer primăriei capitalei condiții mai bune pentru cei doi urși, care, de mai mulți ani, rămân neschimbate.

În aceste două cuști sunt ținuți urșii de la Grădina Zoologică din capitală. Deși conform standardelor internaționale, spațiul ar fi trebuit să fie nu mai mic de 800 metri pătrați, voliera de aici are doar 20 metri pătrați”, Diana Popa, reporter TV8

Cuștile în care se află nu corespund normelor. În lege scrie că animalele din grădina zoologică trebuie întreținute în condiții apropiate habitatului său natural, ca să nu se simtă ca la închisoare. Urșii se chinuie acolo, deoarece valiera are doar câțiva metri. Doi pași înainte și doi înapoi doar poți să faci. Este o bătaie de joc”, Cal Luganov, organizația „Societatea Umană”

Administrația grădinii zoologice recunoaște că problema există, dar la momentul de față nu dispune de surse financiare pentru a îmbunătăți condițiile.

Urșii la moment au condiții nu prea bune, în care ei sunt întreținuți. Este clar că volierele nu sunt atât de încăpătoare. Eu cred că anul viitor o să fie poibil să le lărgim lor spațiul”, Olga Iuzvac, administratoare-șef Grădina Zoologică

Mai mult, în ultimul timp mai mulți oameni s-au plâns că au văzut șobolani în cuștile din grădina zoologică. Administrația a precizat că volierele sunt dezinfectate regulat.

Având în vedere că la noi sunt depozite unde se păstrează, mereu noi le dăm carne, poate să fie așa ceva. Noi luptăm. Fiecare zi se efectuează lucrări de curățare. Numaidecât”, Olga Iuzvac, administratoare-șef Grădina Zoologică

Și vizitatorii grădinii Zoo spun că animalele, mai ales urșii, sunt ținute în condiții jalnice.

Poate și mai bune trebuie să fie condițiile, eu știu…Doi nu i-am văzut da unul era și l-am văzut așa culcat.

Nu sunt chiar normale, sunt neadecvate, dar dacă o să comparăm cu alte Zoo europene, dar cred că al nostru nu are alte posibiliăți. Totuși dacă comparam cu ceea ce a fost înainte, sunt schimbări spre bine, dar până la urși acestea nu ajung.

Desigur că nu, nu-i normal, ar fi trebuit spațiu mai mult.

Recent, un specialist invitat din Cehia a planificat un teritoriu de peste un hectar doar pentru urși. Între timp, Consiliul Municipal a alocat aproape trei milioane de lei pentru lucrările de proiectare.

„Noi am calculat în jur la șase milioane de lei o să coste acest volier. Să aibă în primul rând gardul cu protecție, o să fie cablu cu electrocutare ușoară, ca să se simtă el mai liber, să fie o suprafață mare, să fie numaidecât bazin cu apă”, Olga Iuzvac, administratoare-șef Grădina Zoologică

„Problema nu e doar în bani, problema e în conducere. Dacă nu au bani, ar trebui să fie mai activi, să caute bani. Primăria nu este unica sursă. Da, sunt în subordinea ei, dar banii pot fi căutați și în organizațiile internaționale, pot fi irganizate târguri de caritate, concerte”, Cal Luganov, organizația „Societatea Umană”

Potrivit administrației grădinei zoologice, lucrările de proiectare deja sunt în toi, iar la anul va începe construcția noilor voliere.

Un ONG a lansat o petiție în care cer primăriei să îmbunătățească condițiile în care sunt întreținute animalele la Zoo

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram