În anul 2017 s-au născut cu 3200 de copii mai puțin decât în 2016. Numărul de nașteri este în continuă scădere în ultimii, se arată într-un raport al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Potrivit raportului, în 14 centre perinatale de nivelul II din țară numărul de nașteri nu ajunge la 600 pe an. Este vorba de centrele din Rîșcani, Rezina, Anenii Noi, Drochia, Sîngerei, Criuleni, Nisporeni, Călărași, Fălești, Strășeni, Comrat, Florești, Ștefan -Vodă și Cantemir. Astfel, aceste centre perinatale nu sunt utilizate la capacitate maximă.

La fel, sub nivelul cost-eficiență, sunt și 11 centre perinatale de nivelul I din țară numărul de nașteri nu atinge nici 300 pe an. Acestea sunt din Taraclia, Basarabeasca, Briceni, Ocnița, Șoldănești, Glodeni, Leova, Dondușeni, Telenești, Vulcănești și Cimișlia. Potrivit raportului, numărul mic de nașteri, pe de o parte, nu permite menținerea deprinderilor practice a personalului medical și prestarea serviciilor medicale de calitate, iar pe de altă parte demonstrează că nu sunt cost eficiente.