Încă doi magistrați au depus cereri de demisie, iar în ședința de marți, 12 noiembrie, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să le examineze. Este vorba despre magistrata Marina Galupa de la Curtea de Apel Comrat și magistrata Olga Bejenari de la Judecătoria Chișinău.

În ultimii patru ani Marina Galupa a făcut justiție la Judecătoria Leova și Curtea de Apel Comrat. Anterior, a activat în calitate de avocată, juristă la Primăria Cahul și la în cadrul proiectul „Clinica Juridică” a AO Pro Cetățean. Robă de magistrat însă, Galupa a purtat și între 1991-2002, când a deținut funcții la Judecătoria Cahul și Tribunalul Cahul, scrie Ziarul de Gardă.

În 2013, pe numele Marinei Galupa, care activa în calitate de avocată, a fost depusă o plângere penală de către un papucar, pe motiv că într-un dosar de judecată, aceasta și clienta sa, o grefieră de la Judeăctoria Cahul,  ar fi prezentat probe false. Judecătoarea a negat că ar fi fost vorba despre un fals în acte. În 2015, Procuratura Generală semnala că Procuratura şi Inspectoratul de Poliţie din oraşul Taraclia au tergiversat ancheta pe acel dosar.

Olga Bejenari a devenit judecătoare la 18 decembrie 2014, iar peste două săptămâni a fost suspendată din funcție pe perioada aflării în concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului, până la 18 februarie 2017. În următorul an, judecătoarea s-a aflat în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului.

În ultima săptămână, opt judecători, printre care cinci de la CSJ, au depus cereri de demisie din funcţie. Unul dintre ei s-a răzgândit, astfel că marţi, şase noiembrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat demisiile a şapte magistraţi.