Ministrul finanțelor, Octavian Armașu, susține că drept urmare a reformei salarizării, niciun bugetar nu va avea un salariu mai mic decât în prezent. Potrivit lui, legea reduce discrepanța dintre cela mai mare și cel mai mic salariu din sectorul bugetar.

Octavian Armașu explică faptul că bugetarii care primesc acum salarii mai mari decât cele stabilite în noua grilă vor avea un salariu de bază mai mic, însă vor beneficia de mai multe compensații, încât veniturile lor să fie aceleași ca în prezent. În același timp, persoanele care primesc acum cele mai mici salarii vor avea acum un salariu de bază mai mare, fapt care le va aduce un venit mai semnificativ.

Cu implementarea legii, nimeni nu va pierde din salariu și nu va avea un salariu mai mic de 2 mii de lei. Salariul doar va crește. Avem acum un mecanism care ne va permite ca în fiecare an salariul să fie revizuit pentru a fi majorat cel puțin în funcție de rata inflației”, a spus Octavian Armașu.

Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar prevede că angajații vor fi remunerați în baza sistemului de gradare constituit din grade și trepte de salarizare. Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii. De majorări vor beneficia bugetarii din domeniile educaţiei, sănătății, asistenţei sociale, precum şi autorităţile publice locale.