Statele Unite ale Americii (SUA) au ameninţat vineri cu reducerea contribuţiei lor la operaţiunile ONU de menţinere a păcii luna viitoare, spunând că respectiva contribuţie nu este o acţiune caritabilă.

Reprezentanta permanentă a SUA la ONU, Nikki Haley, a afirmat, într-o dezbatere în Consiliul de Securitate al ONU, că o contribuţie americană de 25 % la bugetul pentru misiuni ale ONU de menţinere a păcii „nu este corectă” şi că Washingtonul nu consideră contribuţia sa drept o acţiune caritabilă.

Potrivit reprezentantei americane, SUA contribuie cu 20% din finanţarea sistemului ONU, inclusiv cu 25 % din bugetul de şapte miliarde de dolari pentru operaţiunile ONU de menţinere a păcii, descriind contribuţia drept o acţiune a SUA de a susţine multilateralismul la ONU.

La rândul său, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebejia, a afirmat că „unii jucători” încearcă să-şi menţină „dominaţia globală pentru a obţine avantaje unilaterale”. Ei spun că „sunt multilaterali, dar multilateralismul lor este recunoscut de ei ca fiind doar pe baza contribuţiilor lor”, a declarat Nebejia.

Mulţi observatori au constatat o retragere a SUA din sistemul multilateralismului.

Exprimându-se în cadrul unei dezbateri deschise a Consiliului de Securitate al ONU privind întărirea multilateralismului şi rolul ONU, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la reformarea, revigoarea şi întărirea sistemului multilateral pentru a face faţă actualelor provocări globale.