Pe 14 noiembrie, Parlamentul European va vota asupra propunerii privind crearea unui nou sistem de vize umanitare pentru a permite solicitanților de azil să ajungă în Europa fără să-și riște viața. Prin intermediul acestei propuneri, Parlamentul cere Comisiei să prezinte un proiect legislativ care să permită celor care caută protecție internațională să solicite viză la o ambasadă sau un consulat al unui stat membru UE.

Eurodeputatul Juan Fernando López Aguilar, membru din grupul S&D și autor al acestui raport spune că peste 90% dintre cei care solicită azil în Europa au ajuns aici prin metode ilegale. Aceasta pentru că nu li s-a oferit nici o cale legală de a ajunge în UE. „Propunerile noastre presupun faptul că vei avea dreptul să fi auzit, fără a-ți risca viața și a te expune atât pe tine cât și pe cei dragi, traficului ilicit de ființe umane”, a declarat Juan Fernando López Aguilar.

Migranților li se va oferi un permis cu valabilitate teritorială limitată pentru de a intra într-un stat membru UE anume pentru a solicita azil. Acest lucru poate fi făcut într-un consulat sau ambasadă europeană, sau la o delegație UE în străinătate. Aceasta ar reprezenta o soluție pentru cei care nu au altă alternativă decât cea de a se expune traficului ilicit.

De aceste vize vor putea beneficia, spre exemplu, o familie care aparține unui comunități religioase și este supusă persecuțiilor sau violenței sistematice. „Acesta este cazul creștinilor din Siria și Irak sau al nemusulmanilor din Afganistan, precum și cel al persoanelor LGBT din țări musulmane, sau al comunităților etnice a căror siguranță este în joc”, spune deputatul european,

În primele nouă luni ale anului 2018, se estimează că 1853 de refugiați și migranți au murit încercând să traverseze Marea Mediterană.