/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

ONG-urile de media condamnă limitarea accesului reporterițelor ZdG la OrheiLand: „Solicitarea acreditării nu are temei legal”

missing
12 noiembrie 2018, ora 16:47

„Parcul de distracții „OrheiLand”, conform extrasului din Registrul bunurilor imobiliare, este proprietate a municipiului Orhei, aparține primăriei și este loc public. Iar solicitarea acreditării pentru reflectarea unor evenimente ce se desfășoară în spațiul public nu are temei legal”, susțin reprezentanții ONG-urilor de media într-o declarație publică.

„Legislația mass-media garantează reprezentanților presei dreptul să participe la evenimente și manifestații publice, să obțină și să difuzeze informații, să facă imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze. Astfel de manifestări prin care jurnaliștii sunt restricționați în drepturile lor sunt incompatibile cu prevederile legislației naționale și cu standardele internaționale referitor la libertatea presei”, se menționează în declarație.

Reprezentanții ONG-urilor de media precizează că Articolul 180 prim din Codul penal al Republicii Moldova stipulează că împiedicarea în mod intenționat a activității mass-media sau a jurnalistului este o faptă pasibilă de răspundere penală și cer Procuraturii Generale să se autosesizeze pe marginea acestui caz, pentru a trage la răspundere persoanele vinovate de încălcarea drepturilor legitime ale jurnaliștilor.

Declarația este semnată de reprezentanții Centrului pentru Jurnalism Independent, Asociaţiei Presei Independente, Asociației Presei Electronice, Centrului de Investigații Jurnalistice, Comitetului pentru Libertatea Presei, Asociației Telejurnaliștilor Independenți, Centrulu „Acces-Info” și RISE Moldova.

Amintim că, reporterițele ZdG  Viorica Tataru și Ecaterina Alexandr au fost somate să nu filmeze în perimetrul parcului de distracții OrheiLand, acolo unde pe 8 noiembrie Primăria Orhei a organizat evenimente și activități pentru a marca hramul localității. Angajații parcului au invocat că reporterii nu ar avea acreditare.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram