Un medic de familie a protestat la ministerul Sănătății, împreună cu pacienții săi. Doctorul se plânge că autoritățile nu îi permit să-și deschidă un cabinet privat pentru a consulta, în condiții decente, pacienții. Acolo acesta ar urma să activeze împreună cu soția sa, și ea medic de familie. Protestatarul a discutat cu ministra Sănătății, care i-a dat asigurări că problema va fi rezolvată.

Doctorul se numește Anatol Doncev și activează ca medic de familie la policlinica nr 7 din capitală. Acesta spune că de un an intenționează să deschidă un cabinet personal, unde să ofere consultații împreună cu soția sa, dar fără succes.

Având o mulțime de pacienți care ar dori să fie deserviți la noi, nu o putem face decât contra bani și problema este în refuzul CNAM-ul de a contracta, pentru ca CNAM-ul să plătească în locul pacienților”, Anatol Doncev, medic de familie

Doctorul spune că a închiriat un spațiu pe care l-au amenajat și că peste o mie de oameni deja și-ar fi exprimat dorința să devină pacienții lui. Așa că s-au adresat la CNAM pentru a le plăti consultațiile. Instituția însă s-ar fi opus pentru că nu acesta nu deține un sector repartizat de către Ministerul Sănătății. Potrivit lui Doncev, ministerul ar fi invocate că nu este un sector liber și că Policlinica nr.7 reușește să deservească toți pacienții din zonă.

Primele 200 de cereri au fost depuse, mai departe nu au fost depuse pur și simplu din motiv că aceste 200 nu au fost primite. Nu au fost primite de CNAM, pentru înregistrare”, Anatol Doncev, medic de familie

Între timp, pacienții care s-au alăturat protestului, se plâng de cozile interminabile din policlinică, dar și de condițiile proaste de acolo.

Noi vrem și noi să se simțim oameni, dar nu să stăm sub ușă, și de fiecare dată ți se ridică tensiunea, din cauză că este multă lume și condițiile sunt proaste de tot.

Lor [n.r. CNAM] nu le este convenabil să le permită ca acești oameni să treacă ca pacienți la cabinetul medicului.

La scurt timp de la începerea protestului, medicul a fost invitat la discuții cu ministra Sănătății – Silvia Radu și consilierii acesteia. Pacienții au fost lăsați după ușă.

– Domnul doctor este audiat, după care iese doamna ministră și d-voastră îi spuneți care este îngrijorarea d-voastră.

În urma discuției, ministra Sănătății a declarat că problema poate fi rezolvată.

Instituția pe care o reprezintă dumnealui să facă o adresare oficială către Ministerul Sănătății, care să fie înregistrată, unde să fie prezentate cererile acestor persoane care și-au exprimat dorința de a avea un nou medic de familie”, Silvia Radu, Ministra Sănătății

Totodată, ministerul Sănătății a anunțat că, de săptămâna trecută, medicii pot deja să depune cerere pentru a practica, pe cont propriu, medicina de familie, în contextul lansării reformei asistenței medicale primare. Cererile pot fi depuse până pe 18 noiembrie.

Astfel, medicii pot activa fie în cabinete private, în centre de familie sau în cadrul instituțiilor medicale, unde activează în prezent. Potrivit documentului, finanțările vor fi oferite de către CNAM în funcție de numărul de pacienți, dar și de serviciile prestate suplimentar.

Reporter: Felicia Crețu
Cameraman: Tudor Bigu