Plahotniuc a anunțat că PDM vrea să organizeze un referendum pentru micșorarea numărului de deputați, șeful statului a comentat inițiativa afirmând că democrații au venit cu o inițiativă pe care au respins-o când a fost înaintată de el. Totuși, spune Dodon democrații au decis să se inspire din mesajele politice de pe stânga, fie și cu atâta întârziere.

Dacă democrații pretind că sunt sinceri și că acesta nu este un simplu truc electoral, ci o preocupare reală de opinia cetățenilor, le propun să includă subiectele din acel plebiscit, din anul 2017 și să se inspire până la capăt din referendumul propus anul trecut de Președinte. Mai mult, dacă acesta va fi un referendum axat strict pe tematica parlamentară, propun să fie inclus un punct privind interzicerea migrației deputaților de la o fracțiune la alta. În așa mod, se va exclude practica nocivă, când un partid cu pondere inițială modestă în Parlament poate obține, datorită migrației deputaților, cea mai mare fracțiune parlamentară și să preia guvernarea. Migrația deputaților trebuie interzisă prin lege”, a scris Dodon pe pagina sa de facebook.

Totuși, șeful statului mai spune că referendumul este cea mai democrată formă de consultare a opiniei cetățenilor și „nu trebuie transformat și utilizat în calitate de instrument de PR politic în ajunul scrutinelor electorale”.

Amintim că în 2017, Dodon a propus organizarea unui referendum consultativ din 24 septembrie 2017, care însă nu a acut loc. Atunci una din întrebările plebiscitului era reducerea numărului deputaților, de la 101 la 71.