Locuitorii din Republica Moldova consumă de două ori mai multă sare decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății. Bărbații consumă mai multă sare decât femeile, iar locuitorii din orașe, folosesc în alimentație mai puțină sare decât cei din sate, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Pâinea este cel mai mare contribuitor de sare în alimentație. O persoană consumă în medie 333 grame pe pâine pe zi, ceea ce este echivalent cu 5,5 grame de sare. În același timp, o cincime din populație au consumat crenvurști și salamuri, iar aproape o pătrime au consumat cașcaval timp de 2–4 zile pe săptămână, adăugând 1,88 g de sare cu fiecare 100 g de produs consumat.

Totodată, potrivit datelor MSMPS, consumul de fructe și legume a fost în general unul redus: peste jumătate din populația participantă la studiu (56,4%) a raportat că consumă mai puțin de cinci porții de fructe și legume pe zi; astfel fiind supuși unui risc mai mare pentru bolile netransmisibile.

Studiul, lansat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției, în parteneriat cu Biroul OMS din Republica Moldova și Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare (SDC), a avut drept scop stabilirea nivelului mediu curent al consumului de sare (sodiu), potasiu și iod prin intermediul testării urinei colectate pe parcursul a 24 de ore într-un eșantion randomizat de populație adultă (cu vârsta de 18–69 ani).

Consumul înalt de sare este un factor determinant, important pentru tensiunea arterială crescută, iar reducerea acestuia ar îmbunătăți starea de sănătate prin diminuarea incidenței bolilor cardiovasculare și, prin urmare, a ratei aferente de deces, informează specialiștii de la Ministerul Sănătății.

Planul curent global de acțiuni a stabilit o prioritate în domeniul sănătății de a reduce consumul de sare în rândul populației cu cel puțin 30% până în 2025.