/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/INFOGRAFIC/ Moldovenii consumă de 2 ori mai multă sare decât se recomandă! 6 sfaturi pentru a folosi mai puțină sare în alimentație

13 noiembrie 2018, ora 18:35

Pâinea este cel mai mare contribuitor de sare în alimentație. O persoană consumă în medie 333 grame pe pâine pe zi, ceea ce este echivalent cu 5,5 grame de sare. În același timp, o cincime din populație au consumat crenvurști și salamuri, iar aproape o pătrime au consumat cașcaval timp de 2–4 zile pe săptămână, adăugând 1,88 g de sare cu fiecare 100 g de produs consumat.

Totodată, potrivit datelor MSMPS, consumul de fructe și legume a fost în general unul redus: peste jumătate din populația participantă la studiu (56,4%) a raportat că consumă mai puțin de cinci porții de fructe și legume pe zi; astfel fiind supuși unui risc mai mare pentru bolile netransmisibile.

Studiul, lansat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției, în parteneriat cu Biroul OMS din Republica Moldova și Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare (SDC), a avut drept scop stabilirea nivelului mediu curent al consumului de sare (sodiu), potasiu și iod prin intermediul testării urinei colectate pe parcursul a 24 de ore într-un eșantion randomizat de populație adultă (cu vârsta de 18–69 ani).

Consumul înalt de sare este un factor determinant, important pentru tensiunea arterială crescută, iar reducerea acestuia ar îmbunătăți starea de sănătate prin diminuarea incidenței bolilor cardiovasculare și, prin urmare, a ratei aferente de deces, informează specialiștii de la Ministerul Sănătății.

Planul curent global de acțiuni a stabilit o prioritate în domeniul sănătății de a reduce consumul de sare în rândul populației cu cel puțin 30% până în 2025.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram