Eventuala scurtare a orarului de lucru al grădinițelor din Republica Moldova, în special al celor din Chișinău, va reduce disponibilitatea forței de muncă de a lucra în sectorul privat, astfel, determinând venituri mai mici în familiile cu copii și în bugetul de stat, dar și noi riscuri pentru investitorii străini și economia națională, sunt de părere reprezentanții „Expert-Grup”.

Comentariul vine în contextul în care Ministeru Educației a venit recent cu o asemenea inițiativă.

„Se recomandă Guvernului să considere impactul negativ pe care l-ar avea o eventuală scurtare a orelor de activitate a grădinițelor de 12 ore – pentru familiile cu copii, angajatori/ companii locale și cu capital străin, dar și bugetul de stat și întreaga economie națională; în special în condițiile în care în anul 2017 în Republica Moldova a fost înregistrată cea mai joasă rată a natalității din ultimii 25 de ani”, spun experții de la „Expert-Grup”.

Autorii comentariului recomandă ca autoritățile să extindă numărul de grădinițe care lucrează 12 ore în orașul Chișinău și alte localități economic active, unde există mai multe locuri de muncă – o creștere graduală până la minim 30% în fiecare sector: „Este o măsură ușor de implementat deoarece toți educatorii din grădinițele de stat deja lucrează în 2 schimburi a câte 7-8 ore, iar alt personal nu este nevoie să se rețină seara”, spun cei de la „Expert-Grup”.

Potrivit analizei efectuate de „Expert-Grup”, orele absolut minime necesare de funcționare a unei grădinițe, pentru a acomoda atât părinții angajați la stat, cât și cei de la privat, sunt 7:15 – 18:45, plus câte 15 min la începutul și sfârșitul zilei pentru educatori pentru a pregăti încăperea – astfel devine 7:00-19:00 (ceea ce reprezintă programul actual în puținele grădinițe care au în prezent un regim de 12 ore, acestea trebuind păstrate/ extinse ca număr).

Toate argumentele experților de la „Expert-Grup” privind necesitatea majorării orarului de lucru al grădinițelor le puteți citi pe Expert-grup.org.

Amintim că, Ministerul Educației a venit cu inițiativa de a fi redus orarul de lucru al grădinițelor din țară, inclusiv din Chișinău, cu două ore. Inițiativa de modificare a programului de lucru al grădinițelor vine după ce Direcția generală educație, tineret și sport din Chișinău (DGETS) a efectuat un sondaj în primele luni ale acestui an, iar rezultatele au arătat că doar 13% din copii vin dimineața la grădiniță în intervalul orelor 07.00 și 07.30 și doar 11% din copii pleacă de la grădiniță în intervalul orelor 18.30 și 19.00.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!