Inițiativa de majorare a pensiilor cu 10% pentru vârstnicii care au venituri sub minimul de existență, de 1589 de lei, anunțată ieri de președintele Partidului Democrat, (PD), Vlad Plahotniuc, a fost aprobată astăzi de membrii Cabinetului de Miniștri. 

„Acestea sunt roadele muncii noastre de până acum, atunci când am vorbit și am efectuat reforma sistemului de pensii. A fost o reformă care a venit să aducă echilibru și echitate în sistemul de pensii și a eliminat o nedreptate care a fost în acest sistem. Acum este o majorare a pensiilor și este o majorare adevărată” , a declarat premierul Pavel Filip.

Potrivit, proiectului de decizie, în anul 2019 sunt necesare aproximativ 567 milioane de lei. Banii vor fi alocați din Bugetul de Stat sau Bugetul asigurărilor sociale de stat, în funcție de sursa de finanțare a pensiei. Potrivit reprezentanților Executivului, majorarea nu va afecta celelalte plăți sociale de care beneficiază persoanele cu pensii mici, inclusiv ajutorul social pentru perioada rece a anului.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2019 va începe reexaminarea pe etape a pensiilor celor care au muncit după pensionare, iar de la 1 aprilie urmează o nouă indexare a pensiilor, precizează cei de la Guvern.

Vezi și: PDM anunță noi majorări de pensii și de lefuri, pentru medicii salarizați de CNAM. Ce spun reprezentanții opoziției