Un lider al grupării criminale a procura și importat droguri pe teritoriul Republicii Moldova, prin intermediul tehnologiilor moderne de comunicare. Acesta negocia cu persoane din Ucraina și China. Drogurile sintetice cu denumirea PVP, LSD, LSD-25, precum și de alte tipuri erau introduse pe teritoriul țării, prin poștă și rute internaționale de pasageri.

Astfel, în scopul comercializării drogurilor introduse în țară prin contrabandă, organizatorul grupului criminal, a creat un canal securizat pe platforma ”telegram” cu denumirea ”@BES_T”, care implica comercializarea drogurilor în lipsa unui contact fizic cu cumpărătorul.

Astfel, prin intermediul acestui ”chat”, organizatorul îi expedia compărătorului un cont bancar, unde urmau să fie depuse mijloace bănești pentru procurarea drogurilor. Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul de droguri expedia organizatorului prin aplicația ”telegram”, fotografia bonului fiscal care confirma achitarea banilor.

După aceasta, cumpărătorul primea de la organizator un ”link”, la accesarea căruia cumpărătorul identifica locul unde erau ascunse în prealabil drogurile și anume, spații cu acces public, la rădăcina copacilor, sub borduri, pietre și alte locații, de unde erau preluate de cumpărător.

În acest sens, s-a aflat că în perioada de până în luna iulie 2018, gruparea criminală a realizat droguri pe teritoriul Republicii Moldova în sumă de peste 6 mln lei.

Ulterior, procurorii PCCOCS a aplicat sechestre pe mijloace financiare de peste 1 mln lei.

În cazul în care instanța de judecată v-a stabili vinovăția persoanelor acuzate, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare pentru circulația ilegală a drogurilor, de la 7 până la 15 de ani, iar pentru comiterea contrabandei cu stupifiante de la 3 până la 10 ani și pentru spălarea banilor de la 5 până la 10 ani.