/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Moldovenii adulți consumă circa 11 gr de sare pe zi, pe când cantitatea recomandată este nu mai mult de 5 gr de sare

14 noiembrie 2018, ora 20:22

Moldovenii consumă de două ori mai multă sare decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății. Datele se conțin într-un studiu publicat de Ministerul Sănătății de la Chișinău. De vină sunt obiceiurile gastronomice și nivelul ridicat de sare din produsele alimentare, cum ar fi pâinea, mezelurile și brânzeturile. Potrivit specialiștilor, consumul ridicat de sare poate duce la hipertensiune arterială, iar aceasta, la rândul ei, la deces.

Potrivit studiului, adulții din Moldova folosesc aproape 11 grame de sare pe zi, pe când cantitatea recomandată este nu mai mult de 5 grame. Bărbații consumă mai multă sare decât femeile, iar sătenii o folosesc mai des decât orășenii. În fața camerei, majoritatea oamenilor spun că utilizează sare în cantități mici.

„Nu am socotit, dar mă strădui cât mai puțină să fie”.

„Cu cât mai sărat, cu atât mai gustos. Probabil. Dar ce să facem? Să informăm oamenii că trebuie să consume sare mai puțină”.

Potrivit specialiștilor, o obișnuință greșită, întâlnită des în rândul moldovenilor, este cea de a adăuga sare în mâncare în timpul mesei, cât și consumul de alimente procesate.

ION ȘALARU, CONSULTANT PRINCIPAL DIRECȚIA SĂNĂTATE PUBLICĂ:Aportul cel mai mare la consumul de sare îl are pâinea. O persoană care consumă până la 300 grame pe zi, consumă practic 5,5 grame de sare. Deja mai mult decât norma recomandată”.

O cantitate mare de sare se conține în mezeluri, brânzeturi, fast-food, chiar și în chiflele dulci, spun specialiștii.

ION ȘALARU, CONSULTANT PRINCIPAL DIRECȚIA SĂNĂTATE PUBLICĂ: „Consumul ridicat de sare este unul dintre principalii factori de risc pentru hipertensiunea arterială, care contribuie la creșterea deceselor din cauza bolilor cardiovasculare”.

În acest context, specialiștii recomandă:

  • Să reducem cantitatea de sare adăugată la prepararea bucatelor;
  • Să folosim ierburi aromatice în loc de sare când gătim mâncare;
  • Să reducem/evităm consumul alimentelor fabricate și a gustărilor bogate în sare;
  • Să consumăm fructe și legume proaspete.

Ministerul Sănătății își propune să reducă consumul de sare în rândul populației cu cel puțin 30% până în 2025.

ION ȘALARU, CONSULTANT PRINCIPAL DIRECȚIA SĂNĂTATE PUBLICĂ:Trebuie să modificăm regulile de etichetare.  Ca pe fiecare produs alimentar să fie o informație detaliată pentru consumator. Să cunoască care este cantitatea de sare care este cantitatea de sare care se conține în fiecare produs”.

Totodată, reprezentanții ministerului intenționează să ceară producătorilor de panificație și mezeluri reducerea cantității de sare în produsele alimentare. Studiul, lansat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției, în parteneriat cu Biroul OMS din Republica Moldova și Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare, s-a desfășurat pe un eșantion de peste 800 de oameni, cu vârsta cuprinsă între 18–69 ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram