Republica Moldova este prima țară în raport cu care sunt aplicate sancțiuni macrofinanciare. Declarația a fost făcută de eurodeputatul Petras Austrevicius în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” la postul nostru de televiziune. Potrivit deputatul european, acele criterii pe care oficialii din UE le critică au fost suficiente pentru a nu acorda asistența macrofinanciară. 

„Eu știu în ce măsură este necesară asistența macrofinanciară din partea UE și din partea altor donatori financiari, dar a trebuit să fie adoptată această soluție pentru că parlamentarii nu au văzut alte instrumente de influență asupra acelor procese care, în opinia lor, nu duc Republica Moldova în Europa. Eu simt un mare deficit de „Europa” în Moldova”, spune eurodeputatul.

Totodată, europarlamentarul consideră că societatea civilă din Republica Moldova trebuie să se dezvolte și pentru aceasta treuie să fie susținută. „Noi suntem pentru ca să fie acordate granturi și ajutor societății civile, pentru dezvoltarea instituțiilor media independente  și a proiectelor care acționează asupra calității vieții populației”, spune deputatul european.

Potrivit lui, această susținere va veni direct de la Bruxelles.

Miercuri, parlamentarii europeni au votat rezoluția privind implementarea Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană cu 396 de voturi. Cu o zi înainte, în plenul Parlamentului European a fost dezbătut raportul privind implementarea Acordul de Asociere a Republicii Moldova și a Georgiei cu Uniunea Europeană.

Autorii raportului sesează mai multe probleme din Republica Moldova, care au dus la sistarea acordării asistenței macrofinanciare din partea Uniunea Europeană, precum modificările făcute la Legislația electorală, invalidarea alegerilor locale generale din Chișinău, lipsa transparenței în dosarul fraudei bancare, reforma fiscală ș.a.