/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Candu- „ademenit” cu mere. Alina Zotea i-a oferit, în dar, un măr lui Andrian Candu de la producătorii autohtoni, care nu-și pot realiza producția

missing
15 noiembrie 2018, ora 19:11

Am avut posibilitatea să vorbesc cu mai mulți pomicultori, care s-au plâns că anul acesta au fost nevoiți să vândă mere, prune sau nuci pe marginea drumului cu câțiva bănuți. Permiteți-mi, domnule președinte și stimați vice-președinți, să vă transmit din partea fermierilor aceste mere frumoase. Vă mulțumim frumos!”, Alina Zotea, deputat PL.

După ce au convenit, totuși, să amâne discuțiile pentru săptămânile ce urmează, astfel încât ministrul să vină pregătit la audieri, în plen au răsunat comentarii amuzante în legătură cu subiectul legat de mere.

Vedeți ce face un măr și o abordare constructivă? Dacă credeți că așa, cu un măr, poți să cumperi un președinte de Parlament, greșiți”, Andrian Candu, președintele Parlamentului.

Problema producătorilor locali de fructe persistă de mai multe săptămâni. Aceștia se plâng că nu au reușit să vândă surplusul de roadă – tone de mere, prune și alte fructe. Astfel, ei sunt nevoiți să ducă roada la fabricile de suc, unde li se oferă doar 70 de bani pentru un kilogram. Unii speră, totuși, că vor primi subvenții, ca în trecut, de la Ministerul Agriculturii pentru fructele care ajungeau la procesare. De partea cealaltă, reprezentanții ministerului spun că nu vor plăti compensații pentru procesare, dar au discutat cu administratorii fabricilor să ofere un preț estimativ de 1 leu și 20 de bani pentru un kilogram de mere primit de la producători.

„Dar noi nu putem să-i impunem pe procesatori ca ei să achiziționeze anume cu acest preț. Ei au și eu un plan economic, un plan de contracte. Compensații la procesare s-au dat în 2014 atunci când Federația Rusă a impus embargo-ul pentru Republica Moldova”, Vasile Șarban, șef direcție Politici de Producție.

Reprezentantul ministerului le mai recomandă producătorilor să declare corect prognozele de roadă pentru anul viitor, astfel încât Ministerul Agriculturii să poată aloca bani pentru subvenții pentru păstrarea fructelor.

Pentru anul viitor noi am preconizat deja să mărim plafoanele la subvenționare pentru întreprinderile de procesare care vor fi create, pentru frigidere. Dar deja o să fie pentru anul viitor, pentru anul acesta noi am lucrat cu ceea ce am avut”, Vasile Șarban, șef direcție Politici de Producție.

Anul acesta, mai mult producători de mere și alte tipuri de fructe au înregistrat o supra-producție, roada fiind chiar și de două mai mare decât în anii precedenți.

Redactor: Felicia Crețu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram