Rezoluția votată ieri de europarlamentari a fost tălmăcită diferit de deputații de la guvernare și cei din opoziție. În timp ce democrații vorbesc mai mult despre cele câteva fapte pozitive ce se conțin în raport, cei din tabăra opusă pun accent pe criticile aduse de Parlamentul european în adresa autorităților de la noi. Iar în cadrul ședinței Parlamentului, liderul comuniștilor i-a felicitat, ironic, pe democrați pentru eșuarea integrării europene.

În legătură cu aceasta, eu vreau să vă felicit, guvernarea, majoritatea parlamentară, cu eșecul reușit al integrării europene, (RU) nota pe care ați primit-o în Parlamentul European”, Vladimir Voronin, lider PCRM.

Deputații din opoziție se arată îngrijorați de constatările europarlamentarilor.

Rezoluția este un document care reflectă starea reală a lucrurilor din Republica Moldova. Ni s-a spus direct că dacă în Republica Moldova se va continua să se guverneze așa, va fi sancționată și mai dur în viitorul apropiat”, Tudor Deliu, lider PLDM.

Pentru mine apare o întrebare, de ce atât de târziu sau de ce nu au făcut alte acțiuni mai devreme?”, Grigore Novac, deputat PSRM.

Acum ei merg la orice încălcări ca să poată să mențină puterea și să-și continue afacerile și monopolizările pe care le fac”, Lilian Carp, deputat PL.

De partea cealaltă, deputatul democrat, Sergiu Sârbu, deși recunoaște o parte din critici, a recomandat să atragem atenția și la aprecierile ce se regăsesc în raportul europenilor.

Păcat că nu ați văzut și aprecieri, mai ales ce ține de sectorul financiar, economic, bancar, ce ține de implementarea DCFTA-ului”, Sergiu Sîrbu, deputat PD.

Democratul a mai declarat că rezoluția Parlamentului European poartă un caracter politic.

Nu a fost o unanimitate, au fost foarte multe voturi împotrivă, au fost foarte multe abțineri, ceea ce reflectă poziția grupurilor politice din Parlamentul European. Noi prin fapte vom demonstra că acele aprecieri politice nu sunt justificate”, sergiu Sîrbu, deputat PD.

Nu sunt întru totul de acord cu anumite lucruri care se spun, de exemplu legat de Codul Electoral. Schimbarea Codului Electoral este un drept suveran al statului, dar în privința criticilor legate de justiție, da, le dau dreptate partidelor europene”, Valeriu Ghilețchi, lider grupul PPEM.

În acest context, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, liberal-democratul Iurie Țap a cerut ca prim-ministrul să dea explicații în privința criticilor aduse de oficialii europeni despre implementarea Acordului de Asociere de către țara noastră. Președintele Parlamentului l-a asigurat că solicitarea sa va ajunge la Pavel Filip, care este așteptat la audieri, în Parlament, în prima jumătate a lunii decembrie. Ieri, Parlamentul European a votat o rezoluție care constată numeroase derapaje democratice și cataloghează Moldova drept un „stat capturat de interese oligarhice”. Eurodeputații au decis cu 396 de de voturi să mențină blocarea asistenței financiare din partea Uniunii Europene către țara noastră.

Reporter: Felicia Crețu
Cameraman: Oleg Cozlov