Invitata la Politica Nataliei Morari, lidera PAS a criticat, repetat, comisia de ancheta privind fundația „Open Dialog”, care ieri și-a încheiat activitatea. Maia Sandu a declarat că structura este o pseudo comisie, fiind o practică stalinistă a celor de la guvernare. Totodată, politiciana a evitat, în cadrul emisiunii, să răspundă la întrebările pe care președintele comisiei le-a oferit jurnaliștilor și la care urmau să dea explicații cei doi lideri ai opoziției extraparlamentare.

Unii invitați ai comisiei au preferat să nu se prezinte la audierile pe care Comisia le-a desfășurat. Au preferat să facă declarații publice, inclusiv în adresa comisiei de anchetă”, Igor Vremea, Președintele Comisiei de Anchetă

În cadrul unui briefing de presă, susținut ieri, după încheierea ședinței comisiei de anchetă, președintele acesteia a dat jurnaliștilor o listă cu întrebările la care urmau să răspundă cei doi lideri de partide. De exemplu, dacă știau că fundația Open Dialog ar fi primit 2 milioane de dolari de la Veaceslav Platon. În timp ce comisia de anchetă susține că organele de drept de la noi ar fi constatat acest fapt, avocații omului de afaceri spun că este o informație falsă.

Totodată, președintele comisiei a refuzat să spună dacă s-a demonstrat legătura dintre fundația „Open Dialog” și partidele PAS și PPDA. Subiectul a fost discutat aseară și în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari, la care a fost prezentă Maia Sandu. Nici aseară, politiciana nu vrut să se expună asupra întrebărilor formulate de comisia de anchetă.

Dvs, cunoașteți sau nu că din acei bani au fost finanțate activitățile Ludmilei Kozlowski și ale ONG-ului „Open Dialog” legate de RM la care ați participat și dvs?”, Natalia Morari, jurnalistă

Este o farsă, care vine să creeze o agendă pentru Partidul Democrat, ca să ne discrediteze pe intern, dar pe de altă parte, la cât de ridicol este, atât este și de grav pentru comunitatea internațională, care urmărește ce se întâmplă aici”, Maia Sandu, lidera PAS

Într-un comentariu solicitat repetat, lidera PAS a menționat pentru TV8 că nu intenționează să răspundă la întrebările unei comisii inventate. 

„Noi nu răspundem la întrebările hoților dintr-o pseudo-comisie. Iată zi de zi răspundem la întrebările cetățenilor în cadrul campaniei ACUM „Vin’ acasă”. Regimul este în agonie și în căutare disperată de a găsi dușmani interni, recurge la practici staliniste de intimidare a celor care se opun instaurării unei dictaturi. Speriați de opoziția unită, se dau în spectacol și arată ridicol”, Maia Sandu, lidera PAS

Comisia de anchetă, instituită pe 4 octombrie, pentru a investiga implicarea fundației „Open Dialog” în treburile interne ale Republicii Moldova, și-a încheiat ieri activitatea. Structura urmează să prezinte un raport Biroului permanent al Parlamentului.

Audierile s-au desfășurat cu ușile închise. În prima zi, în fața comisiei s-au prezentat reprezentanți ai mai multor instituții de drept din țară. Și liderii PAS și PPDA au fost invitați la audieri.

Aceștia, deși au ajuns la Parlament, dar au făcut cale întoarsă când au aflat că presa nu are acces la ședință. Anterior, președinta fundației Open Dialog, Ludmila Kozlowska, a negat orice acuzație adusă de autoritățile de la noi.

Maia Sandu a declarat că nu intenționează să răspundă la întrebările unei pseudo-comisii.

Sandu: comisia este o farsă
Maia Sandu a declarat că nu intenționează să răspundă la întrebările unei pseudo-comisii