/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

Cât miez de nuci exportă Republica Moldova şi ce cotă are firma cuscrului premierului Filip

16 noiembrie 2018, ora 12:21

Filip: Cota de piaţă a acestei companii nu depăşeşte 20%

„Consider că atacurile care vizează familia sunt cele mai mizerabile. Am impresia că toată această situaţie cu nucile mă fac vinovat pentru că am o familie. Este adevărat că tatăl fetei cu, care s-a căsătorit băiatul meu doi ani în urmă, are o companie care se ocupă de uscarea fructelor, inclusiv şi de nuci…”, a afirmat premierul.

Totodată Pavel Filip a prezentat şi cifre care ar arăta că firma Monicol nu ar deţine un monopol pe această piaţă.

“Cota de piaţă a acestei companii nu depăşeşte 20%. Regulile de piaţă spun că monopol este atunci când cota trece de 30 şi ceva la sută”, a afirmat şeful Executivului.

Reacţia sa vine şi după ce anterior Maia Sandu, lidera PAS, a acuzat familia premierului Pavel Filip că ar fi monopolizat exportul de nuci.

“Am fost la piață și am văzut oameni care se plâng că prețurile la nuci au scăzut dramatic. De ce? Pentru că familia prim-ministrului a monopolizat exportul de nuci și dictează prețurile în țară”, a declarat Maia Sandu în cadrul altei emisiuni de la Pro TV.

Filip a mai precizat că aşa arată datele din anul 2010 încoace, iar compania Monicol activează de 20 de ani pe această piaţă.

El a mai susţinut că din 2010, firma Monicol constant a avut cote de circa 20% la exportul de miez de nucă. Potrivit premierului pe această piaţă ar activa peste 30 de companii, iar dacă şi apar probleme, acestea s-ar datora unor scheme ilegale utilizate de oameni de afaceri.

Schemele vechi se menţin pe piaţa nucilor

În acest sens el a spus că problemele de pe această piaţă sunt mult mai vechi şi a adus ca exemplu faptul că unele companii continuă să cumpere miez de nucă, utilizând scheme ilegale. Astfel ele indică în acte că au cumpărat producţia de la persoane fizice, iar apoi se constată că sunt decedate, iar în realitate aceste nuci sunt aduse din Ucraina, a afirmat premierul.

De notat că periodic atât Fiscul, cât şi Vama încearcă să combată aceste scheme, care s-au extins în special după anul 2010 şi au ajuns să provoace prejudicii de circa 100 de milioane de lei bugetului de stat.

„Dacă în 2010 statul a pierdut 380.000 de lei din cauza fraudelor comise la achiziţia şi exportul miezului de nucă, apoi anul trecut (2011 n.r.) cifra a urcat la 42 de milioane de lei, iar în zece luni ale acestui an s-a ajuns la 95 de milioane de lei“, susţinea la finele anului 2012, viceministrul Finanţelor Victor Barbăneagră.

Pentru a scăpa de controalele Fiscului şi Vămii companiile ar fi început să achite în anii 2011-2012, taxe de circa 5.000 de euro pentru un camion de tip TIR cu miez de nucă.

Într-o declaraţie pentru Adevărul Moldova, Dumitru Vicol, directorul Monicol şi preşedinte al Asociaţiei Exportatorilor de Nuci din Republica Moldova susţinea că de aceste scheme „se ocupă mai degrabă cei care au spete la Fisc, dar de pe urma lor suferim toţi”.

La începutul acestui an, Vama iarăşi a fost acuzată că ar bloca exporturile de miez de nucă ale majorităţii companiilor şi doar 2-3 “alese” puteau exporta fără probleme miezul de nucă.

Vicedirectorul Serviciului Vamal, Grigore Ioniţov a negat aceste informaţii în cadrul unor audieri parlamentare. “In domeniul exportului de nucă activează în jur de 20-25 de companii, iar din numărul total, niciunui agent economic nu i-a fost blocată activitatea”, a afirmat oficialul.

Totuşi el a recunoscut că un grup de opt companii ar avea probleme, dar nu la efectuarea exporturilor, ci la obţinerea de certificate de origine preferențială pentru exportul de miez de nucă, care sunt eliberate de Vamă.

Potrivit lui Grigore Ionițov problema de bază ar fi faptul că unele companii ar importa pe căi ilegale miez de nucă din Ucraina, unde produsul este mai ieftin şi este adus în Republica Moldova prin zona verde şi pe segmentul transnistrean.

“Noi, vama, serviciile specializate … am înregistrat mai multe capturi în acest sens … în perioada anilor 2016–2017, chiar și anul acesta”, a afirmat şeful de la Vamă.

Grigore Ioniţov a menţionat şi că, pe parcursul anilor 2016-2018, Serviciul a recepţionat mai multe cereri din partea organelor vamale din Franţa, Italia, Austria, Marea Britanie, Turcia, Belgia, în vederea verificării ulterioare a certificatelor de origine preferenţială, eliberate de către Vamă pentru exportul de nuci.

Cât miez de nucă exportă Moldova

De notat că în ultimii ani exporturile de miez de nucă au constituit peste 15.000 de tone, iar ca valoare au constituit circa 101 milioane dolari în 2015, ca să scadă la 85,5 milioane dolari în 2016 şi apoi să crească la aproape 99 milioane dolari în 2017. În consecinţă miezul de nucă ocupă o cotă foarte importantă în exporturile de produse agricole din Moldova.

Potrivit bazei de date UN Comtrade principala piaţă de desfacere pentru miezul de nucă din Moldova este Franţa, care în 2017 a avut o cotă de peste 31% din exporturile din Moldova, după care urmează Germania – cu aproape 14%, Austria – cu 11% şi Olanda – cu peste 8%.

Cine sunt jucătorii principali

Dacă compania Monicol deţine o cotă de 20%, apoi valoarea exporturilor ei se ridică la circa 20 milioane de dolari pe an.

Un alt exportator important este compania Maestro-Nut SRL, care anterior se declara lideră a pieţei şi care este deţinută de omul de afaceri sirian Rahmo Terek.

Anul trecut compania a fost obiectul unei anchete iniţiate de Serviciul Vamal, care încă nu a fost finalizată. În pofida anchetei compania a continuat să îşi desfăşoare activitatea şi îşi menţine poziţia de lider pe piaţă.

În anul 2013 compania Maestro-Nut a fost amendată cu 11 milioane de lei. O anchetă derulată în anul 2013, de Fisc și Direcția Generală Urmărire Penală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a arătat că în anul 2012 Maestro-Nut ar fi cumpărat nuci și miez de nucă în valoare de peste 65 de milioane de lei, de la persoane fizice, inclusiv oameni aflați peste hotarele țării și persoane decedate.

Maestro-Nut a contestat în judecătoria Râșcani rezultatele anchetei, susținând că acestea ar fi nefondate, dar a pierdut procesul. Situația s-a repetat în anul 2015, când firma iarăși a fost obiectul unor astfel de sancțiuni.

Cel mai mare exportator de nuci prins că făcea afaceri cu persoane decedate

Un alt jucător important este grupul AMG al fostului vice-preşedinte al grupului Lukoil, Nicolae Ciornâi. Acesta deţine şi cea mai mare livadă de nuci din Moldova şi chiar din Europa. O altă companie importantă de pe această piaţă este Prometeu-T SRL controlată de omul de afaceri Tudor Slănină.

Cât miez de nucă exportă fiecare din principalii jucători Vama nu oferă informaţii, invocând secretul comercial.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram