În grădinițe ar putea fi primiți copiii de la doi ani. Cel puțin asta prevede un proiect de lege al Ministerului Educației. Mai exact, documentul prevede modificarea Codului Educației care vor reglementa accesul copiilor cu vârsta de doi ani la educație preșcolară.

Astfel, se propune modificarea art. 20 din Codul Educației la punctele ce țin de educația timpurie, astfel încât grupele antepreșcolare să fie pentru copii cu vârsta de la „0 la 2 ani”, iar grupele preșcolare pentru copii de la 2 la 6 (7) ani, precizăm că acum în ambele grupe vârsta de este de la 0 la 3 ani și respectiv de la 3 ani în sus.

În nota informativă a proiectului, se menționează că circa 778 instituții de educație timpurie din țară (50%) au create sau
planifică crearea grupelor de creșă pentru copii cu vârsta sub 3 ani.

În același timp se spune că Ministerul Educației în colaborare cu autoritățile publice locale vor stabili necesitatea pentru dezvoltarea serviciilor de educație a copiilor de vârsta 2-3 ani, în baza prognozei efectivului de copii, a capacităților de proiect a instituțiilor de învățământ general și resurselor financiare planificate în acest scop.

Totodată, autorii menționează că implementarea proiectului în anul 2019 se va efectua în limita alocațiilor prevăzute în bugetul public național pentru circa 50% din copii de vârsta 2-3 ani, iar în perspectivă extinderea finanțării serviciilor pentru aceasta grupă de vârstă se va efectua în baza Programului de dezvoltare a serviciilor de educație timpurie elaborat de MECC în colaborare cu autoritățile publice locale, Ministerul Finanțelor și aprobat de Guvern.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!