Procurorii vor decide săptămâna viitoare dacă deschid sau nu dosar penal în legătură cu scandalul legal de pretinsă abuzare a copiilor la o grădiniță din capitală. Până acum, în cadrul procesului penal a fost audiată femeia care publicat fișierele audio, dădaca, directoarea grădiniței și câțiva părinți. Între timp, directoarea instituției preșcolare a găsit o educatoare nouă în grupa unde a avut loc incidentul, fiind acum în căutarea unei dădace.

Incidentul iscat acum o săptămână, la grădinița 185 din capitală, este investigat de procuratura sectorului Buiucani.

La moment, noi ne-am autosesizat. Cauza penală nu este intentată. Deocamdată, acumulăm materiale probatorii. Deja săptămâna viitoare, va fi luată decizia, sau de refuz sau pornire a urmării penale”, Daniela Solovei, procuror de caz.

Deocamdată, în legătură cu acest caz a fost înregistrat proces penal. În cadrul acestuia au fost audiate deja mai multe persoane. Mama care a publicat înregistrările video a declarat pentru TV8 că și ea a fost chemată la procuratură, unde a fost audiată alături de mai mulți părinți.

Nu avem ca scop să vedem pe doamna cutare după gratii, pentru noi este important ca această doamnă să nu mai aibă dreptul să se apropie de copii, să lucreze în preajma lor”, Mihaela Maidan, mama care a publicat înregistrările audio.

Și directoarea grădiniței a oferit detalii pentru procurori, la fel ca și dădaca acuzată că ar fi abuzat fizic și verbal copiii. Imediat după izbucnirea scandalului, aceasta din urmă și-a dat demisia. Și educatoarea grupei a plecat din funcție, deși unii părinți s-au opus. Între timp, directoarea instituției preșcolare a precizat pentru TV8 că a găsit o nouă educatoare.

Acolo deja este educator nou. Însă, ajutor de educator, deocamdată, nu avem. A fost de acord un educator din colectiv să se ducă acolo, să nu lăsăm copiii mici fără supraveghere. Din altă grupă a trecut în grupa ceea”, Valentina Cebotareva, directoare interimară Grădinița 185 din Buiucani.

De cealaltă parte, femeia care a publicat înregistrările audio spune că, deocamdată, continuă să-și țină fetița acasă, chiar dacă ceilalți părinți ar fi remarcat că după venirea noii educatoare copiii se simt mai bine.

Nu am fost la grădiniță. Voi intra marți, să văd care este situația. Unde voi duce discuții și cu doamna directoare, după care voi vedea cum să fac, să-mi duc copilul mai departe sau nu”, Mihaela Maidan, mama care a publicat înregistrările audio.

Incidentul a avut loc vinerea trecută la grădiniță nr. 185 din capitală. O dădacă a fost înregistrată în timp ce ar fi agresat verbal și fizic copiii. Despre aceasta s-a aflat după ce o mamă a decis să-și trimită copilul la grădiniță cu un microfon spion agățat de haină, iar ulterior a publicat fișierele audio pe o rețea socială. Cazul a ajuns în vizorul poliției capitalei și a ministerului Educației, care au pornit anchete.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Oleg Cozlov, Mark Diaconu, Tudor Bigu