După aproape un an și jumătate, dosarul fostei judecătoare, Domnica Manole, a ajuns la final. Astăzi a avut loc ultima ședință în această cauză, marcată de o serie de amânări. Magistrații Curții Supreme de Justiție s-au retras în deliberări. Luni aceștia urmează să se pronunțe dacă Manole va fi sau nu restabilită în funcție. Aceasta, la rândul ei, se arată convinsă că a reușit să demonstreze că a fost demisă ilegal.

S-a ales praf din tot dosarul invocat de către Consiliul Superior al Magistraturii, dar domnilor, acest dosar m-a constat sănătatea, m-a constat emoții, m-a costat sănătate pentru a demonstra toate aceste lucruri”, Domnica Manole, ex-judecător

Magistrata spune însă că prin acest dosar a reușit să obțină mai multă independență pentru toți judecătorii din țară.

A fost declarată neconstituțională o lege foarte problematică pentru întreg corpul judecătoresc, legea privind verificarea judecătorilor de către Serviciul de Informații și Securitate”, Domnica Manole, ex-judecătoare

Domnica Manole a fost demisă anul trecut, din funcția de judecătoare la Curtea de Apel, în baza unui aviz eliberat de SIS. Mai apoi, peste câteva luni, Curtea Constituțională a stabilit că verificarea judecătorilor de către SIS contravine Legii supreme.

Cu toate acestea, magistrata nu a mai fost restabilită în funcție, fapt ce a determinat-o să atace în judecată CSM-ul. Domnica Manole s-a pomenit și cu un dosar penal în vara anului 2016, după ce a obligat Comisia Electorala Centrală să inițieze un referendum republican. În prezent, cauza respectivăse află pe rol la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.