Alertați de schimbarea bruscă a vremii, șoferii din Capitală se grăbesc la service-urile auto pentru a schimba roțile de vară pe cele de iarnă. Cozi lungi s-au format astăzi la mai multe vulcanizări, iar pentru a reuși angajații acestora au lucrat chiar și peste program. Unii șoferi au așteptat ore în șir pentru schimbarea roților, dar nu s-au enervat deloc pentru decât să comită accidente, mai bine să stea la coadă.

Unii șoferi au renunțat chiar și să meargă la muncă. Majoritatea au decis să procure anvelope noi pentru a se simți în siguranță și au petrecut cel puțin șase ore stând la coadă pentru a le monta.

De la ora zece dimineața. Eu am mai fost cu câteva automobile și tot așa am stat. De la 9 până la 4. De la 10 până la 5. Mașina e cu kilometraj, dar principal e să fie calitatea bună la șine pentru siguranță. În jur la 5400 de lei.

Foarte demult. De la ora 11. Cred eu că e normal. Pentru că dacă vii puțin mai devreme nu prea vrei să schimbi cauciucurile deoarece pneurile de iarnă nu iubesc vremea caldă. Dar să vin mai târziu, mi-e frică ca să nu fie polei și să fac accident. Așa că mai bine stau în rând.

Am plătit integral, zece mii. Perioada asta cred că ne-a luat prin surprindere pe toți.”

Dacă șoferii nu s-au bucurat de răcirea timpului de afară, atunci schimbarea vremii a căzut la țanc pentru comercianții de anvelope și pentru mecanicii auto. Vânzările, practic, s-au triplat, iar pentru ca oferta să pară mai avantajoasă, la acest service auto, de exemplu, cauciucurile sunt montate gratuit dacă sunt procurate pe loc.

Într-adevăr este agitație la moment din cauza condițiilor meteorologice. Cererea a crescut, deoarece toți au hotărât să-și schimbe cauciucurile în același timp. Respectiv, și vânzările sunt mai bune. De la 700 de lei până la 3000 de lei pe o roată”, Suren Khachaturean, director centru de vânzare a cauciucurilor

Și vulcanizările mai mici nu duc lipsă de clienți. La acesta, de exemplu, oamenii au stat vreo trei ore în rând, iar montarea anvelopelor i-a costat în jur de 200 de lei. Stația a fost deschisă cu oră mai devreme ca de obicei pentru a deservi mai mulți șoferi.

Stau de vreo trei ore în rând. M-a adus aici timpul de afară. Se schimbă brusc și suntem nevoiți să schimbăm cauciucurile. Moldovenii, ca de obicei, lasă totul pe ultimul moment.

În jur de vreo zece deja, zece mașini. Pentru această vreme încă nu e mult, până seara o să mai fie vreo zece precis. Zilele trecute mai puțin, acum e perioada cea mai grea”, Maxim, mecanic

Potrivit regulamentului rutier, anvelopele de iarnă se schimbă în funcție de condițiile meteo în perioada rece. Mai exact atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Amenda pentru cei care vor circula pe timp de iarnă cu pneuri de vară este între 600 şi 1000 de lei.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov