În anul 2019, în Chișinău vor fi instalați arbori solari care generează energie electrică fotovoltaică. Chișinăuienii își vor putea încărca gratuit telefoanele mobile, vor avea acces la internet la tulpina acestor copaci. Serile, copacii vor ilumina împrejurimile datorită energiei acumulate ziua de la soare.

Inițiativa aparține Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și va fi realizată în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău. Primii arbori solari vor fi instalați în Chișinău cu sprijinul financiar al PNUD.

Arborii vor fi instalați într-un spațiu deschis cu o suprafață de cel puțin 200 metri pătrați. Instalația solară trebuie să fie amplasată pe o suprafață solidă și necesită un perimetru de instalare de cel puțin 4 metri pătrați. De asemenea, locurile unde vor fi instalați arborii trebuie să fie publice, accesibile și aflat în apropiere de un flux mare de oameni care să beneficieze de oportunitățile oferite de instalația solară. De asemenea, zonele vor fi însorite, cu acces la lumina solară pe parcursul întregii zile. Se recomandă ca locul propus să fie îndepărtat de clădiri înalte care pot restricționa accesul la lumină.

Arborele inteligent va fi dotat cu terminale USB şi prize pentru încărcarea gratuită a telefoanelor mobile, tabletelor, laptop-urilor şi bicicletelor electrice. Pe timp de noapte, el va ilumina împrejurimile. Arborii solari pot genera zilnic 800 kW energie electrică din surse regenerabile. Tehnologia va asigura o reducere anuală de peste 700 kg de CO2.

Instalarea arborilor solari este un proiect regional al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare care cuprinde capitalele Serbiei, Tadjikistan, Georgiei și Republicii Moldova.