/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO, FOTO/ Proteste în trei orașe italiene. Diaspora manifestă împotriva guvernării și a concertelor lui Șor peste hotare

18 noiembrie 2018, ora 15:26

Protestatarii au avut pancarte scrise în două limbi, română și italiană, prin care și-au exprimat dezacordul cu acțiunile actualei guvernări și ale Partidului Șor. „Lumea se adună, oamenii sunt dornici de a spune NU regimului dictatorial de la Chișinău, care iată exportă în Diasporă mizeria și corupția”, spun protestatarii.

Oamenii au venit cu pancarte pe care scria: „Noi nu cedăm„, „Jos dictatura”, „Nu votăm corupții”, „Diaspora nu se vinde”.

Inițial, moldovenii au planificat să participe delegați din comunitățile de cetățeni moldoveni din Milano, Parma și multe alte localități italiene. Însă, dat fiind depărtarea mare și faptul că multe persoane, în special, îngrijitoarele, în ziua de duminică au doar de câteva ore libere, comunitățile din Padova și Mestre-Veneția au organizat protestul în orașele de reședință.

În declarația adoptată protestatarii condamnă modificarea defectuoasă a Codului electoral și adoptarea sistemului electoral mixt „care știrbesc dreptul la vot al cetățenilor moldoveni de peste hotare și favorizează alegerea nereprezentativă a deputaților într-un singur tur de votare”, atenționează autoritățile de stat ale Republicii Moldova că menținerea la putere a regimului oligarhic de la guvernare în baza unor alegeri fraudate din start se va solda cu alegerea unui Parlament nereprezentativ și formarea unui Guvern fără legitimitate care nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională.

De asemenea, oamenii condamnă anularea nelegitimă a rezultatelor alegerilor din 3 iunie 2018 a primarului general al municipiului Chișinău, atenționează opinia publică din țară și de peste hotare că eventualele încercări ale autorităților de stat de a federaliza republica și a legifera staționarea trupelor militare străine pe teritoriul național pot avea urmări dintre cele mai grave atât pentru populația republicii, cât și pentru situația regională de securitate.

„Facem apel la unitatea și solidaritatea forțelor patriotice și pro-europene din Republica Moldova în vederea pregătirii inteligente, organizate și combative pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 ce vor avea o importanță existențială pentru viitorul nostru național și european.

„Facem un ultim apel către Parlamentul Republicii Moldova să abroge neîntârziat Legea nr. 154 din 20 iulie 2017 și să organizeze viitoarele alegeri parlamentare în baza sistemului electoral proporțional, în conformitate cu normele de drept internațional privind dreptul la vot, recomandările Comisiei de la Veneția și altor instituții europene privind sistemul electoral din republică”, se mai spune în declarație.

De asemenea, protestatarii au condamnat „politica antiromânească a autorităților de la Chișinău, în particular, refuzul de a stabili în textul Constituției Republicii Moldova denumirea adevărată a limbii oficiale – limba română, ignorarea Centenarului Unirii Basarabiei cu România, precum și tratamentele inadmisibile aplicate vis-a-vis de președintele Traian Băsescu și activistul unionist George Simeon”.

Gepostet von Mihail Druță am Sonntag, 18. November 2018

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram