Următorul test pentru democrația din Republica Moldova sunt alegerile parlamentare, inclusiv perioada până și după scrutin. Declarația a fost făcută de șeful delegației UE în Moldova, Peter Michalko, la Forumului Anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană. Potrivit lui, alegerile trebuie să fie libere și corecte. Ambasadorul UE a mai menționat că asistența macro-financiară urmează să fie suspendată oficial, după ce până acum a fost doar înghețată.

Asistența macro-financiară urmează să fie suspendată formal. Până acum fusese „înghețată”, așteptând să vedem măsuri din partea autorităților”, Peter Michalko, șeful delegației UE în Moldova.

Michalko a mai declarat că asistența macro-financiară va fi reluată doar când se vor vedea acțiuni reale și cu impact, iar următorul test important pentru Republica Moldova vor fi alegerile parlamentare. Mai mult, ambasadorul UE a reamintit că au fost cerute acțiuni urgente pentru investigarea și recuperarea miliardului furat și pedepsirea celor vinovați, dar și în lupta cu corupția la nivel înalt.

Așteptările noastre imediate și stringente rămân statul de drept, reforma justiției, asigurarea unor alegeri libere și corecte, independența mass-media și a societății civile. Ele condiționează asistența noastră. Nu am văzut progrese pentru a răspunde îngrijorărilor noastre în multe dintre aceste domenii”, Peter Michalko, șeful delegației UE în Moldova.

Rezoluția Parlamentului European de săptămâna trecută, prin care autoritățile de la noi au fost criticate, a stabilit că acordarea asistenței macro-financiare este condiționată de desfășurarea alegerilor parlamentare într-un mod liber și corect. Parlamentarii au recomandat ca cele 100 de milioane de euro să fie redirecționate către societatea civilă, presa independentă, autoritățile locale și sectorul privat.

Redactor: Felicia Crețu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!