Fumatul este considerat factorul de risc cel mai frecvent întâlnit pentru bronșită, atenționează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). În 2017 s-a înregistrat o creștere a mortalității populației prin bronșita cronică obstructivă (BPOC) de 20 cazuri la 100 mii locuitori, în timp ce în 2016 acest indicator era de 19,4.

Conform Ministerului Sănătății, BPOC este o maladie respiratorie prevenibilă și tratabilă, care atacă bronhiile şi plămânii. Ea se manifestă prin simptome respiratorii persistente și de limitare a fluxului de aer, de obicei provocate de o expunere semnificativă la particule sau gaze nocive.

Recomandările Ministerului Sănătății și Organizației Națiunilor Unite pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile sunt următoarele:

  • consilierea și vaccinarea;

Vaccinul antigripal, administrat în perioadă pre-sezon poate reduce infecțiile căilor respiratorii și cazurile de deces la pacienții cu boli cronice, inclusiv cu BPOC. Vaccinul pneumococic este recomandat pacienților cu vârsta ≥ 65 de ani și persoanelor mai tinere cu BPOC, la care persistă alte maladii cronice ale inimii sau plămânilor, ne informează Ministerul.

  • reducerea factorilor de risc: fumatul tutunului și expunerea la fumatul pasiv, poluarea aerului interior și exterior, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică;

Potrivit Ministerului, cea mai eficientă intervenție pentru pacienții cu BPOC este renunțarea la fumat,care poate reduce declinul funcției pulmonare, iar datorită resurselor dedicate renunțării la fumat și tratamentului dependenţei de tutun, pot fi obținute rate de succes pe termen lung de până la 25%.

  • oferirea unei mai mari atenții accesului și acordării asistenței medicale calitative persoanelor vârstnice;
  • efectuarea mai multor studii pentru dezvoltarea bunelor practici pentru diagnosticul și tratamentul BPOC.

Precizăm că peste 65 de milioane de oameni din lume suferă de bronșită cronică, iar peste trei milioane mor anual din cauza acestei maladii.

La 21 noiembrie specialiștii din domeniul sănătății și grupurile de pacienți din întreaga lume marchează Ziua mondială a bronșitei cronice pentru a sensibiliza și crește gradul de conștientizare a bolii.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!