La Chișinău pregătirile pentru sărbătorile de iarnă sunt în toi. Odată ce au căzut primii fulgi de zăpadă, vitrinele magazinelor au fost decorate tematic, iar în centru a început instalarea orășelului de Crăciun. În timp ce oamenii spun că spiritul sărbătorilor a venit prea devreme, vânzătorii afirmă că au și chiar întârziat cu pregătirile.

Încetul cu încetul Chișinăul îmbracă straie de sărbătoare. În fața unor centre comerciale deja au apărut primii brazi de Crăciun. Globurile multicolore și decorațiunile creează o atmosferă festivă și ridică dispoziția trecătorilor”, Diana Popa, reporter TV8.

Au făcut bine că l-au pus de pe acum ca să se simtă atmosfera de Crăciun de pe acum”.

E drăguț, e fine, doar că e prea devreme. Consider că e toamnă încă. Oricum, ar trebui la începutul iernii”.

Totuși pe de o parte e devreme pentru brad. În decembrie ar trebui”.

La un magazin din capitală, am surprins astăzi mai mulți oameni care au decis să-și facă cumpărăturile de Crăciun încă din toamnă. Ei zic că astfel își planifică mai eficient timpul și economisesc bani.

Sigur că ne pregătim de sărbătorile de iarnă. Sunt sărbătorile noastre și le apreciem foarte mult. Ce să fie devreme, bucuria copiilor când împodobim brăduțul”.

Un brăduț, ceva luminițe. Nu, nu-i devreme. Dispoziția se face puțin mai devreme de sărbători”.

Pentru mașină ne mai uităm și pentru casă ne uităm deja care-i situația și vedem. E toamnă, dar uitați-vă timpul de afară cum e. Cu timpul nu te pui”.

Potrivit administratorilor, produsele tematice au fost comandate încă din vară, iar chiar dacă iarna încă nu a început, vânzările sunt foarte bune.
SINCRON EL RO MAXIM ZOLOTCO, ȘEF SECȚIE CENTRU COMERCIAL

În toamnă au fost aduse în primul rând ca clientul să-și poată forma o decizie de cumpărare. În afară de asta avem nu doar clienți finali, avem și clienți cu propriile afaceri, care iarăși din timp au nevoie să-și decoreze același magazin restaurant”, Maxim Zolotco, șef secție centru comercial.

Și artizanii locali au început să se pregătească de sărbătorile de iarnă. Olga, împreună cu familia sa, confecționează decor și jucării ecologice, care se bucură de o popularitate mare printre cei care doresc să-și decoreze casa într-un mod mai original.

De fapt nu este devreme, este deja târziu, deoarece este foarte multă muncă depusă și e nevoie de foarte mult timp de a te pregăti. Cumpărătorul până la urmă înțelege ce înseamnă un obiect artizanal și mă bucură că în ultimul timp în țară la noi oamenii au început să prețuiască”, Olga Holban, artizan local.

Meșterița a pregătit din timp și schițele în creion pentru a confecționa felicitări din lemn, inspirându-se din folclorul românesc.

Anul ăsta pregătesc niște ilustrații, bazându-mă pe motive tradiționale și pe amintiri din copilărie. Încerc să mă detașez cumva de stilul american pentru ca să facem loc tradițiilor noastre”, spune Olga.

Pregătirile de sărbători se desfășoară și în centrul orașului. Instalarea târgului de Crăciun a început săptămâna trecută. Potrivit premierului, acesta va fi inaugurat pe 15 decembrie.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Tudor Bigu