Scade temperatura aerului, crește numărul bolnavilor de viroze respiratorii. În ultima săptămână, peste 2 mii de chișinăuieni s-au adresat după ajutor medical, cu infecții respiratorii acute. 57 dintre aceștia au fost spitalizați. Doctorii spun că majoritatea oamenilor se îmbolnăvesc din cauza neglijenței față de schimbarea temperaturii și a unui mod nesănătos de viață. Pentru a face față virozelor, specialiștii recomandă să consumam fructe și legume, să dormim bine și să ne adresăm la timp la medici.

Anul trecut am bolit jumătate de an, anul acesta încă nu.

Eu nu mă îmbolnăvesc de gripă.

Acum sunt însărcinată și mă străduiesc să nu mă îmbolnăvesc.

Medicii spun că numărul mare de îmbolnăviri este cauzat de faptul că oamenii ignoră frigul de afară și nu se îmbracă suficient de bine.

Este o schimbare a temperaturii. Nu-i dăm suficientă atenție și nu ne îmbrăcăm suficient”, Ala Donos, Doctor Habilitat în Medicină Clinică

Săptămâna trecută, în capitală au fost înregistrate 2 400 de cazuri de viroze. Cei mai afectați sunt copiii cu vârsta de până la 4 ani, potrivit unui raport prezentat de Direcția Sănătate la ședința operativă a primăriei Capitalei. Primele simptome ale infecțiilor respiratorii acute sunt rinoreea, tusea și febra. Oamenii spun că nu se adresează imediat la doctor și, mai întâi, încearcă să se trateze acasă.

Beau ceai din buruiene, cu malină.

– Eu singură mă tratez.
– La doctor nu mergeți?
– Nu.

Usturoi, adjică, ardei, și nu mă îmbolnăvesc.

– Ceai cu lămâie, malină, mai multă băutură.
– Dar la doctor?
– Neapărat, dacă e ceva grav.

Bineînțeles că se încearcă acasă de redresat, dar dacă lucrurile nu se schimbe pe parcursul unei zile, atunci ar trebui să consultăm un medic”, Ala Donos, Doctor Habilitat în Medicină Clinică

Pentru ca iarna să răcim mai puțin sau chiar deloc, doctorii ne îndeamnă să ne pregătim organismul din vară. Vacanțele la mare, activitățile în aer liber și somnul bun sunt recomandările de bază pentru prevenirea virozelor.

Pregătirea pentru sezonul rece prin metode de călire, plimbări în aer liber. În special, să fim atenți la vitaminele cu conținut de zinc și selen, care fortifică imunitatea”, Ala Donos, Doctor Habilitat în Medicină Clinică

Totodată, medicii recomandă vaccinul antigripal, care poate fi administrat atât copiilor, cât și adulților. În perioada rece a anului trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate câteva decese în urma complicațiilor survenite din cauza gripei.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Oleg Cozlov