O schemă de contrabandă a fost reținută de către echipele Serviciului Vamal, pe traseul Bălți-Chișinău. Aceștia au depistat un autocamion în care se aflau mai multe bunuri precum: mobilier, veselă, bibelouri și alte obiecte vechi, fără acte de proveniență, destinate magazinelor de profil. Valoarea acestora este la peste cinci milioane de lei.

Bunurile erau aduse ilegal din Germania de către un agent economic din Briceni, care, ulterior le livra proprietarului a două magazine de antichități din municipiul Chișinău. Acestea, estimate la aproximativ 400 000 lei, erau acoperite printre alte articole de mobilier și obiecte de uz casnic indicate în declarația vamală.

Potrivit oamenilor legii, a fost efectuat un control la magazinele suspectate. Ulterior, au fost depistate peste 18 000 de unități de marfă fără acte de proveniență legală (articole de mobilier, veselă, bibelouri, decorațiuni suspendate, statuiete, vehicule în miniatură, tehnică de uz casnic uzată). Acestea ar fi fost introduse în țară ilegal.

Pe acest caz a fost intentat un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari. În cadrul anchetei urmează să se stabilească dacă printre loturile reținute nu se regăsesc și obiecte de valoare istorică sau culturală.

Totodată, suspecții riscă închisoare pe un termen de până la 10 ani.