/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Polițiștii de frontieră din Republica Moldova și România vor păzi în comun granița dintre cele două state

missing
22 noiembrie 2018, ora 15:57

Polițiștii de frontieră din Republica Moldova și România vor forma echipe mixte de patrulare la frontiera dintre cele două state, pe o rază de zece kilometri. Un acord în acest sens a fose semnat astăzi, la București, de șeful Poliției de Frontieră din Republica Moldova, Fredolin Lecari și omologul său român, Adrian Popescu. 

Patrularea comună ne va permite economisirea de forțe și mijloace ale ambelor entități de frontieră, cât și ne oferă posibilitatea extinderii competențelor în aplicarea de tactici comune de acțiune la contracararea criminalităților frontaliere și a migrației ilegale. Mai mult, că patrularea comună se va realiza pe o adâncime de până la 10 km în interiorul ambelor state, în acest sens fiind o dovadă de apropiere a relațiilor de încredere și de dezvoltare a cooperării pe dimensiunea securității frontierei, dar și o formă europeană de activitate în comun” a menționat Fredolin Lecari, în cadrul unei întrevederi bilaterale cu delegația Poliției de Frontieră Române.

Din anul 2011 la frontiera moldo-română se desfășoară patrularea coordonată, care prevede patrularea doar pe fluviul Prut, cu ambarcațiuni.

Republica Moldova are un acord similar încheiat cu Ucraina. Astfel, timp de șase ani, la frontiera moldo-ucraineană se desfășoară patrularea comună. Potrivit Poliției de Frontieră, în urma patrulărilor comune a crescut nivelul de securitate la frontiera comună prin îmbunătățirea interacțiunii și cooperării, a sporit nivelul de pregătire a personalului, prin furnizarea de echipamente tehnice moderne, s-au implementat noi forme de supraveghere a frontierei în corespundere cu cerinţele şi practica Uniunii Europene etc.

Amintim că, astăzi, la București, a avut loc o ședință comună dintre Guvernele Republicii Moldova și România.

În cadrul ședinței, s-a decis că, pe parcursul zilei de 1 decembrie, în contextul marcării Centenarului Marii Uniri, cetățenii Republicii Moldova și ai României vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram