Un minor de 9 ani s-a electorat în timp ce se juca cu alți doi prieteni în imediata apropiere a unui post de transformare (PT) din orașul Cricova. Copilul s-a urcat pe instalația electrică și apropiindu-se la o distanță inadmisibilă de echipamentele aflate sub tensiune a fost electrocutat prin arc voltaic, suferind arsuri de gr. II-III-IV a feței, gâtului, mâinilor și genunchilor. Accidentul s-a produs în seara zilei de 31 octombrie se spune într-un comunicat al Red Union Fenosa.

Potrivit comunicatului, după ce a fost electrocutat copilul a rămas agățat cu un picior de un element constructiv al postului de transformare, atârnând un timp cu capul în jos la o înălțime de circa 4 metri, riscând și alte plăgi în eventualitatea unei căderi iminente.

Auzind strigătele copiilor, un bărbat a venit la locul accidentului și, observând că băiatul agățat de partea superioară a PT-lui deja cădea, l-a prins în brațe în ultimul moment și l-a culcat la pământ. În scurt timp el a fost preluat de o echipă a serviciului de urgență, care l-a internat în stare de șoc în Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”.

Union Fenosa informează că după ce a fost informată de producerea acestui accident, dispeceratul Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. a deconectat de urgență instalația vizată, pentru a exclude în continuare orice riscuri în contextul acțiunilor de salvare a minorului accidentat.

Compania notează că accidentul s-a produs din cauza nerespectării de către minor, în pofida semnelor de avertizare, a distanței de securitate până la echipamentele electrice aflate sub tensiune și neconștientizarea pericolului de electrocutare.

În legătură cu producerea acestui grav accident, Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. atrage atenţia populaţiei asupra respectării stricte a regulilor de securitate a persoanelor în apropierea instalaţiilor electrice și a necesității supravegherii stricte a copiilor de către adulți în timpul jocului acestora în locuri cu risc pentru ei. Totodată administrația întreprinderii a solicitat autorităților competente colaborarea în vederea intensificării educației civile a copiilor, în special în materie de prevenire a riscurilor de electrocutare. Doar astfel pot fi evitate accidentele şi tragediile.

În acest context, Union Fenosa amintește principalele reguli de securitate electrică:

– respectaţi distanţele de securitate în raport cu instalaţiile electrice;
– nu interveniţi în nici un mod în instalaţiile electrice;
– nu vă urcaţi pe construcțiile instalațiilor și pilonii liniilor electrice aeriene, pe diferite construcţii sau pe copacii din apropierea echipamentelor, ce se află sub tensiune;
– reţineţi faptul, că electrocutarea poate fi produsă nu doar prin atingerea firelor electrice, dar chiar la o distanta de un metru de la firele sub tensiune;
– nu încercaţi să efectuaţi conectări neregulamentare direct la instalaţiile electrice;
– nu atingeţi conductoarele ce atârnă suspect sau se află accidental la sol în apropierea instalaţiilor electrice, în special după vânturi și precipitații puternice;
– fiţi precauţi când este vorba despre energia electrică!

Despre orice incident informaţi în regim de urgenţă furnizorul de energie electrică prin următoarele metode:
– la telefonul Serviciului Telefonic 24h – 022-43-11-11;
– prin intermediul chatului disponibil de pagina noastră web;
– pe Facebook, accesând pagina noastră: https://www.facebook.com/gasnaturalfenosamoldova