/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Vasiloi, despre „numerele neutre”: Patru mii de transnistreni stau în rând pentru a primi noile plăcuțe

22 noiembrie 2018, ora 12:49

La acest capitol, expertul în politici de Securitate amintește studiul elaborat împreună cu colegii săi de la IDIS Viitorul „Dosarul plăcuțelor auto – un test pentru suveranitatea Republicii Moldova”, în martie curent.

Potrivit acestuia, tema asigurării participării vehiculelor din regiunea transnistreană în circulația internațională ar putea rezulta două situații:

1) se adoptă o decizie tehnico – juridică (care avantajează autoritățile de la Chișinău);

2) se ia o decizie care va corespunde intereselor înguste de grup (dezavantajează suveranitatea Republicii Moldova, dar sprijină cercurile de business).

În opinia lui Rosian Vasiloi, ambele soluții comportă situații de risc pentru Republica Moldova. Chiar și așa, decizia a fost luata în aprilie curent și deja se implementează, fiind una contrar interesului național al țării. „Altfel spus, prin astfel de mecanism au fost oferite elemente de statalitate pentru regimul separatist de la Tiraspol. Ceea la ce trebuie să atragem atenția este faptul că autoritățile au creat un precedent care se evidențiază prin „armonizarea legislației naționale” la o decizie protocolară semnată cu autoritatile separatiste – LEGEA Nr. 170 din 26.07.2018. În loc să insiști ca pretinsele autorități de la Tiraspol să-și armonizeze pretinsele proceduri la legislația națională a Republicii Moldova, tu armonizezi legislația națională cu o decizie protocolară. Pentru ce? Eu numesc asta lipsă de respect față de proprii cetățeni, dupa care se ascunde guvernarea când ne spune că „aduce beneficii cetățenilor Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului”, menționează Vasiloi în cadrul emisiunii Altfel spus.

Unul dintre riscurile identificate de expertul de la IDIS Viitorul este că decizia va consolida identitatea politică a pretinselor autorități de la Tiraspol în raport cu cele de la Chișinău. O astfel de atitudine va însemna cunoașterea de-facto a separatismului transnistrean. Un alt pericol este „lipsa mecanismului de monitorizare și control a procesului de eliberare a permiselor de conducere pentru conducătorii auto din regiunea transnistreană.

Între timp, subiectul plăcuțelor neutre este intens discutat în presa de la Tiraspol. Jurnaliștii au lansat câteva filme propagandistice, mesajul principal fiind „Мы малeнькая страна и нас признали”, constată Vasiloi.

Subiect este supus dezbaterilor și în cadrul grupurilor de lucru sectoriale în formatul de negocieri. Altfel spus, la data de 26 octombrie 2018, la sediul Misiunii OSCE din or. Chisinau, reprezentanții Biroului politici de reintegrare, de comun cu reprezentanții Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule, Comisiei Naționale a Pieței Financiare, precum și ai unor companii de asigurări din Republica Moldova, au participat la o ședință de lucru, unde a fost abordat modul de realizare a Deciziei protocolare din 10 aprilie 2015, cu referire la raspunderea civila auto (RCA).

Părțile au constatat discrepanțele existente la moment și au convenit continuarea dialogului în procesul de negocieri cu atragerea experților și specialiștilor în domeniu. Nu știm ce ar putea ceda autoritățile noastre în acest sens, dar faptul că subiectul este pe ordinea de zi, ar putea impune autoritățile statului la o nouă cedare în acest sens. Și un subiect care trebuie ținut în atenție este cum sunt dotate aceste autoturisme.

Rosian Vasiloi a surprins personal că unele autoturisme cu numere neutre de înmatriculare, care circulă prin capitală, nu au plasat Semnul statului (elipsa cu suprafata reflectorizanta, de culoare alba, cu conturul de culoare neagra, pe fondul careia este aplicata inscriptia “MD”– instalat in spatele autovehiculului).

Asta ne vorbeste despre faptul că nu toți s-au conformat acestei decizii contradictorii, iar autoritățile statului ar trebui să monitorizeze asta și să atragă la raspundere pe cei care încalcă aceste proceduri.

Expertul a prezentat și câteva date statistice despre dialogul în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană care s-a „dinamizat” în toate platformele de interacțiune existente și este mai intens comparativ cu anii precedenți.

Anul 2018/Anul 2017

  • formatul „5+2” – 1 reuniune/ 1 reuniune în 2017
  • formatul „1+1” – 29 de întrevederi/ 9 întrevederi în 2017
  • grupurile de lucru sectoriale – 70 de ședințe/32 de ședințe în 2017

Rosian Vasiloi estimează că până la finele acestui an ar putea avea loc încă o Conferință permanentă pentru probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul 5+2. „Nu știm ce se va discuta, dar am putea estima că va fi încă ceva cedat în detrimentului interesului național. Asta ne dovedesc rezultatele precedentelor întâlniri în acest format, iar avântul pe care îl au cei de la Tiraspol și autoritățile de la Moscova în acest sens vorbesc de la sine”, a concluzionat expertul.

Întreaga emisiune o puteți urmări accesând acest link.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram