În timp ce unii încearcă să scape de depresie prin sport, călătorii sau refugiindu-se în lumea cărților, un atelier din capitala propune o modalitate mai diferită: terapia prin artă. Aici, oamenii sunt învățați să învingă starea depresivă cu ajutorul pensulelor, al șevaletului și al vopselelor. Ideea de a deschide un astfel de centru i-a venit, acum câțiva ani, unei pictorițe de la noi, care este și psihoterapeut de profesie.

Nu este o școală academică, este un studiou unde puteți încerca să desenați în orice formă a artei vizuale, inclusiv olărit”, Inga Orehova, pictoriță.

Tehnica „Erbu” se numește, tehnica desenului pe apă. Pot desena și copiii, și maturi”, Ecaterina Cosareva, meșteriță.

Și pentru că directoarea atelierului nu doar pictoriță, dar și psiholog, Inga investește în cei care îi bat la ușă toate cunoștințele acumulate de-a lungul anilor. Aici oamenii nu doar învață cum să deseneze de la zero, ci și cum pictatul îi poate relaxa și cum pot vedea lumea în mai multe culori. Inga numește această activitate: vindecarea sufletului.

Terapia prin artă este este o știință uimitoare, magică, o ramură a psihologiei, a psihiatriei, a psihoterapiei, să spunem mai mult, pentru că este legată de vindecarea sufletului”, Inga Orehova, pictoriță.

Pictorița nu uită și de cei care au nevoie de ajutor. Colaborează cu organizații ce fac acte de caritate și oferă servicii instituțiilor medicale, caselor de copii sau bătrâni.

Poziția mea este clară, cu cât mai multă bucurie va exista în această țară și cu cât mai mulți oameni și copii pot fi creativi, cu atât va fi mai bine într-un anumit loc”, Inga Orehova, pictoriță.

Artista povestește cu mândrie de cei care i-au pășit pragul. Unii dintre aceștia, după ce au însușit tehnicile cu succes, au continuat să-și dezvolte talentul în școli specializate, atât în țară, cât și în afara ei.

Reporter: Victoria Țariova
Imagine: Mark Diaconu