Atenție la ghetuș! Numărul celor care ajung la spital cu fracturi și entorse s-a dublat în ultimele 24 de ore. La Departamentul de Medicină Urgentă, 64 de persoane s-au adresat după ajutor, dintre care 8 au fost spitalizate, urmând să fie tratate suplimentar. Pacienții spun că au alunecat pe trotuare, care, după topirea zăpezii, s-au transformat în patinoare. De partea cealaltă, întreprinderea municipală „Exdrupo” susține că a împrăștiat, zilele trecute, peste 300 tone de material antiderapant și aproape 30 tone de sare, nu doar pe arterele principale, dar și pe trotuare.

În rândul format în fața secției de Radiologie de la Departamentul de Medicină Urgentă am întâlnit-o și pe mătușa Teodora. Femeia a ajuns aici cu dureri insuportabile la brațul drept, după ce a căzut pe gheață, în apropiere de casa sa.

Cum am ieșit din casă, am ieșit pe pământ, nu pe drum. Am căzut drept în cot. Din cauza ghețușului? Da. Mâna mi-am rupt-o. Îi ruptă nu știu, o să vedem”, mătușa Teodora.

O altă victimă a ghețușului este și bărbatul din imagini. Acesta s-a ales cu o fractură la picior.

M-am dus la policlinică în Dobrușa, să-mi pun nacoale pentru radiculit, și mergeam pe jos și am căzut jos”.

Medicii spun că, în ultimele 24 de ore, s-a dublat numărul persoanelor care s-au adresat la secțiile de primiri urgenţe din cauza căzăturilor pe gheaţă. Cel mai frecvent, oamenii se aleg cu fracturi ale mâinilor și picioarelor.

Au fost înregistrate 64 de persoane, care au avut nevoie de îngrijri medicale specializate, 33 dintre care au suferit fracturi, 8 au fost spitalizate în secțiile de profil”, Cristina Gorea, șefa serviciului de presă a Institutului de Medicină Urgentă.

În timp ce unii chișinăuieni spun că se deplasează fără probleme prin Capitală, alții se declară nemulțumiți că îi unele curți și pe trotuare nu a fost presărat material antiderapant.

„E normal de mers, pe la colț era ghețuș, dar așa normal”.

„Până când nu este la nivelul care trebuiește”.

„Este ca peste tot, dar mai puțin ca în alte părți”.

„Este. Este greu pe unele străzi de circulat. Ne străduim să mergem mai pe alături de ghețuș”.

Pentru a nu deveni victimele ghețușului, oamenii spun că încearcă să ocolească zonele necurățate.

„Mergem mai încet, ce putem să facem?”

„Mai luăm încălțăminte cu talpa mai diferită”.

„Le înconjor și scap”

În ultimele zile, la Departamentul de Medicină Urgentă s-au adresat 120 de persoane cu fracturi din cauza căzăturilor pe gheaţă. Până la acest moment, Întreprinderea Municipală „Exdrupo” a împrăștiat 374 tone de material antiderapant, amestec de sare şi nisip şi 27 tone de sare pe străzile din Chișinău. Potrivit autorităților municipale, curțile și trotuarele din preajma blocurilor trebuie curățate de către administratorii acestora.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Mark Diaconu