/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Un ONG a dat în judecată MAI și Poliția de Frontieră pentru refuzul de a oferi informații de interes public

missing
26 noiembrie 2018, ora 16:19

Reprezentanții ONG-ului afirmă că anterior au condamnat situația celor șapte angajați ai liceului „Orizont” și modul în care aceștia au fost capturați și transportați de pe teritoriul Republicii Moldova, iar în tentativa de a clarifica cât mai multe aspecte ale acestui caz, a solicitat în data de 17 septembrie, de la Poliția de Frontieră să ni se comunice în baza căror acte de identitate cei șapte profesori turci au părăsit teritoriul Republicii Moldova, care instituție i-a însoțit la frontieră: structuri ale Serviciului de Informație și Securitate sau ale Biroului Migrație și Azil și dacă profesorii turci au fost escortați doar până la frontieră sau până în țara de origine, dacă au fost îmbarcați într-un avion de linie sau dacă a existat un zbor charter exclusiv pentru finalizarea acestei operațiuni și “livrarea” acestui grup de cetățeni direct instituțiilor turce.

În data de 4 octombrie, Poliția de Frontieră a refuzat să le ofere un răspuns util invocând protecția datelor cu caracter personal.

„Deși este adevărat că unele informații solicitate cad sub incidența protecției datelor cu caracter personal, reiterăm totuși că numele persoanelor au ajuns să fie cunoscute de presă, de publicul larg, iar profesorii liceului Orizont au devenit persoane publice într-un caz de mare impact și îngrijorare în societate. Deși informațiile cerute de noi se refereau la persoane identificate deja, totuși solicitarea noastră a avut intenția de a clarifica, din punct de vedere tehnic, modul în care șapte oameni au traversat frontiera de stat a Republicii Moldova, fără a avea acte de călătorie, din spusele familiilor lor”, se spune într-un comunicat al CPR Moldova.

ONG-ul mai spune că pentru că nu a fost de acord cu acest refuz, a făcut aceeași solicitare instituției ierarhic superioare – Ministerul Afacerilor Interne, care însă a susținut poziția Poliției de Frontieră și a refuzat să ofere un răspuns util la această solicitare.

Convinși de faptul că se comite un abuz, ne-am adresat instanței judecătorești. Joi, 22 noiembrie, am depus cerere de chemare în judecată, întrucât suntem determinați să obținem pe cale judiciară ceea ce ar fi trebuit să fie comunicat în urma solicitărilor de informații expediate. Am dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, instituție subordonată acestuia și vrem să obținem răspunsuri exacte la informația pe care am solicitat-o. În acest caz trebuie să prevaleze dreptul cetățenilor de a obține informații oficiale, de interes public și dreptul acestora de a controla, în mod democratic, activitatea și acțiunile instituțiilor statului”, se mai spune în comunicatul CPR Moldova.

Am solicitat un comentariu la acest subiect și de la Ministerul de Interne. Responsabilii din cadrul instituției au refuzat, deocamdată, să vină cu o reacție. Intre timp, în Turcia, trei din cei șapte profesori expulzați așteaptă să compară în fața judecătorilor. Primele ședințe de judecată trebuiau să aibă loc săptămâna trecută. Acestea însă au fost amânate. Cei șapte cetățeni turci, angajați ai rețelei de licee private, Orizont, au fost expulzați din țară de SIS la începutul lunii septembrie. Serviciul de Informații și Securitate a precizat că profesorii sunt suspectați că ar avea legătură cu o grupare islamistă. Apropiații lor au respins acuzațiile și au declarat că este o comandă politică, în spatele căreia ar sta președintele turc, Recep Erdogan. Anterior, aflat la Chișinău, acesta a refuzat să ofere comentarii asupra cazului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram