/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele

/VIDEO/ Sport cu pericol pentru sănătate. Fac gimnastică estetică, uneori pe frig și pe un covor vechi care le provoacă răni

missing
26 noiembrie 2018, ora 18:36

Clubul numără 150 de gimnaste. Sunt copii talentați, dar care sunt puși să facă față unei probleme: nu au o sală confortabilă în care să se antreneze și, mai ales, un covor nou. Toate săriturile artistice, piruetele și rostogolirile le exersează pe un covor vechi și ros, într-o sală închiriată de la Universitatea de Educație Fizică și Sport. Pentru chirie, fiecare copil achită câte 220 de lei lunar.

Pe covorul ăsta mă zgârâi. Îmi intră pufuleții în ochi, microbi foarte mulți. Uite așa”, Ruxanda, gimnastă.

Suntem puternice, nu trebuie să plângem. Știu asta. Altfel, nu câștigăm. Dar este foarte dureros. Toate gimnastele suferă. Cel mai dureros este când bucățile mici de covor nimeresc în ochi”, Arina, gimnastă.

Copilul meu ba își rănește coatele, ba bărbia, pentru că covorul nu corespunde normelor. Trebuie mereu să aibă la el în rucsac plasturele”, Vladlena Dorin, părinte.

Pentru noul inventar, ar fi nevoie de 10 mii de euro. Părinții spun însă că este o sumă prea mare pentru ei.

Noi am încercat ca grup de părinți să facem ceva, ne-am interesat, ne-am interesat cât costă, poate să adunăm noi această sumă, dar din păcate este prea mare”, Viorica Remescu, părinte.

Recent, părinții au cumpărat, în comun, pentru copii jambiere. Fiecare pereche costă 15 euro, dar este pur și simplu ireal să cumperi doar câte o pereche. Acestea îndată se rup și părinții sunt nevoiți să le cârpească. Așa și supraviețuim”, Violeta Marinescu, antrenoare.

Părinții se confruntă cu probleme și la închirierea spațiului pentru antrenamente.

Lunar, chiria sălii ne costă lunar în jur de 27 de mii de lei. Este o sumă foarte mare, luând în considerare faptul că proprietarii mereu ne schimbă orarul și nu ne pot oferi un timp fix pentru antrenamente. Mai mult decât atât, acum două zile sufeream de frig pentru că n-a vrut nimeni s-o încălzească”, Oxana Mihalciuc, Președinta Federației de Gimnastică din Moldova.

Din spusele președintei federației, li se cer bani suplimentari și pentru a folosi covoarele noi. De cealaltă parte, rectorul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, Veaceslav Manolachi, neagă situația și spune că gimnastele pot să folosească inventarul nou, odată ce achită abonamentul.

La Universitatea de Educație Fizică și Sport nu există așa ceva, așa probleme. Nu poate nimeni să mărească prețul la abonament, ori să-l scadă, fără hotărârea senatului universitar. Eu nu știu de unde s-au luat așa vorbe că cineva a mărit prețul pentru că am procurat covor”, Veaceslav Manolachi, rectorul Universității de Educație Fizică și Sport.

În același timp, rectorul afirmă că universitatea nu modificat programul de antrenament al sportivelor.

„Orele acelea pe care le au ei programate de la începutul anului, nu le ia nimeni nici o oră. Poate să le ia ora numai într-un caz, dacă nu se achită abonamentul. Dacă s-a achitat abonamentul, nici o problemă, ei pot să se ducă în judecată cu chestia aceasta”, Veaceslav Manolachi, rectorul Universității de Educație Fizică și Sport.

Micile gimnaste au devenit cunoscute după ce luna trecută au luat locul trei la Campionatul Mondial de la Paris, depășind țări precum Rusia, Statele Unite, Canada, România și Estonia.

Reporter: Dumitru Garcaliuc
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram